Pojava Ebole u Ugandi

Pojava Ebole u Ugandi
Dragi naši,
Kao što znate, pokrenuli smo akciju za prikupljanje donacija za najsiromašnije obitelji u slumu Bugembe kao i prošle godine u ovo doba.
Protekle dvije godine, korona mjere su i ovdje u Ugandi, kao i svugdje drugdje u svijetu, dovele već ionako siromašno stanovništvo u još težu situaciju.
No, to nekako za njih očito nije bilo dovoljno, pa se odjednom pojavila kod njih i virusna bolest EBOLA. Otkrivena je 20.9.a već je odnjela 55 života u Ugandi, među kojima je i osmero školske djece. Bolest se pojavila i u susjedstvu, te je tako u Jinji 13.11. zabilježen jedan smrtni slučaj.
Među stanovništvom vlada ogromna panika i beznađe da se ne zaraze ovom smrtonosnom groznicom pa se čak boje otići obrađivati svoje vrtove i polja da se ne zaraze. Tako ljudi gube svoja zaposlenja i sredstva za život. Sve je to vrtoglavo podiglo cijenu prehrambenih proizvoda.
Istovremeno raste smrtnost od drugih bolesti jer se čini kako je vlada svu svoju pažnju sada usmjerila na Ebolu. Najviše su pogođene žene, djeca i starci. Kao da su sve druge bolesti odjednom nestale. Baš kao što je bilo i sa korona virusom.
Nažalost i mi smo imali nedavno smrtni slučaj djevojčice za koju su rekli da je umrla od neimenovane bolesti.
Kako bi spriječila daljnju katastrofu, vlada Ugande je naredila da se škole zatvore prošlog vikenda 25.11.2022. i završe godinu uz poziv na karantenu. No, svaka karantena, kao i ona u posljednje dvije godine protiv zaraze od korone, ima i svoju negativnu stranu. I dok se približavaju božični blagdani, za mnoge tamošnje obitelji neizvjesnost je u zraku što će jesti jer i njima inflacija kuca na vrata sada u dvoznamenkastom broju.
Kako djeca rano napuštaju školu, postavljaju se mnoga pitanja o tome čime će se večina njih hraniti tijekom ovog dugog boravka kod kuće na prisilnim produženim praznicima do veljače iduče godine, a i o njihovoj sigurnosti od ebole.
Znamo da naša djeca koja su sponzorirana, imaju obrok u školi i tako kod kuće mogu biti bez obroka, ali što je sa ostalom djecom koja nemaju tu privilegiju imati sponzora. No, sada niti oni neće imati obrok ukoliko im ne pomognemo.
Dok virus ebole nastavlja napredovati širom Ugande i stvarati kaos, nitko ne zna tko je slijedeći. Život je tim ljudima postao nemoguč i u izolaciji svako malo, radi napredovanja nekog virusa, kako bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti, a razvoj zemlje je u stalnom stagniranju.
Upravo zato želimo podijeliti pakete hrane onima najugroženijima, a to su djeca sa samohranim roditeljima i bakama.
Želimo im izmamiti makar nakratko osmijehe na njihova lica i dati nadu.
Pomozite nam u tome, donirajte nama, kako bismo mi pomogli njima.
Za samo 30 dolara, obitelj će dobiti rižu, zelene banane, ulje za kuhanje, začine i govedinu.
Budite s nama!
Svoje donacije možete uplatiti na IBAN HR6924020061100610644
Hvala od srca svima
Vaš Plavi anđeo????

Zagreb, 4.12.2022.