Intervjui djece u slamu Bugembe

Drugi dio naše misije zadnja četiri dana nastavlja se intervjuiranjem djece za izradu profila za program sponzoriranja školovanja. Već drugi dan intervjuiramo djecu u najsiromašnijem dijelu Bugembea, u slumu usred Budumbuli Westa.

Kada pomislite da ne može biti teže nakon što smo odslušali priče djece u Osnovnoj školi Bugembe Blue, zatekao nas je neočekivano veliki broj djece s bakama, tetama, samohranim majkama ili očevima kojima je nužno potrebna pomoć. Prostor oko ureda gdje smo pozvali lokalnu djecu bio je prepun, tako da smo si morali olakšati nadzor dodjeljujući brojeve za redoslijed.

Istovremeno su vođena po tri intervjua. Vrijedni volonteri Plavog anđela i udruge Clemency radili su bez prestanka. Obrađeno je oko 100-njak djece. Nizale su se nevjerovatne i tužne priče djece kojima su roditelji umrli, koje su napustili oba ili ih zlostavlja jedan od roditelja.

Kao svjetla točka u svemu dominirale su izuzetno jake ličnosti brižnih baka koje ovdje igraju ključnu ulogu u odgoju napuštene djece. Većina od tih hrabrih žena i majki koje su na sebe preuzele odgovornost za brigu o svojoj i djeci daljnjih ili bližnjih rođaka, ako uopće rade, zarađuju nevjerovatnih 80 centa do 1 dolar dnevno. Od toga ne mogu osigurati niti hranu za jedan dan, a još teže za školarinu.

Slike govore o njihovom broju, kao i o uvjetima života. A svi oni vjeruju da će dobiti priliku da njihovo dijete može ići u školu i da netko od dobrih ljudi u razvijenom dijelu svijeta odluči odvojiti minimalnih 30 dolara mjesečno koliko košta školarina za jedno dijete u Ugandi. Dovoljno se odreći jedne kave dnevno i jedno dijete će dobiti šansu.

 

Na isti način i vi dobijate priliku da stanete u red onih koji su već na svom humanitarnom putu i s ponosom mogu reći da pomažu nekom djetetu obrazovati se kako bi se izvuklo iz ovih okrutnih uvjeta i započelo kakav takav normalan život.

Ako se odlučite za sponzoriranje školovanja djece u Ugandi dovoljno je prijaviti se na ovu ONLINE PRIJAVNICU za sponzorstvo.