Volontiranje u Nepalu

Svoje prijave za projekt Volontiranje u Nepalu pošaljite putem ONLINE OBRASCA ZA PRIJAVU ili, ako imate poteškoća, na info@plavi-andeo.hr uz kraći životopis i objašnjenje zašto ste se zainteresirali za ovaj projekt i što Vas navodi na humanitarno djelovanje i prijavu za odlazak na volontiranje u Nepal, u ovu daleku zemlju.

 

Volontiranje u KATHMANDU

 

Za sve buduće stalne volontere udruge koji u srcu nose ljubav i osjećaj pomaganja drugima, brige o djeci i pomoći onima kojima je to najpotrebnije, udruga Plavi anđeo organizira volontiranje u glavnom gradu Nepala, Kathmanduu, te u Pokhari, gradu udaljenom 200 kilometara od Kathmandua, nakon što je predsjednica udruge nedavno boravila i volontirala u toj predivnoj zemlji.

 

Nepal je demokratska država, najpoznatija po predivnim planinskim predjelima i domu najveće planine na svijetu, Himalaje. Nalazi se između dviju najmnogoljudnijih zemalja svijeta - Indije i Kine, a i sama broji više od 26 milijuna stanovnika. Većina njih zaposlena je u sektoru poljoprivrede, iako najveći dio nepalske ekonomije čine uslužne djelatnosti. Službeni jezik je nepalski, a većina stanovništva hinduističke je vjeroispovijesti. Zateknete li se gladni u Nepalu, najvjerojatnije će vam poslužiti juhu od leće, rižu i povrće.

Volontiranje u inozemstvu, kroz izravni rad s najugroženijim skupinama, neprocjenjivo je iskustvo. Pomaganje onima kojima je to najpotrebnije najbolji je način učenja o drugima i svijetu, a najviše o nama samima. Udruga Plavi anđeo vjeruje da ljudi vole pomagati jedni drugima i želi Vam to olakšati. Iskoristite naše iskustvo i poznanstva kako biste pomogli drugima da žive potpuniji život i učinili razliku u njihovim životima. No, znajte da smo mi udruga, a ne turistička agencija i da možemo organizirati i pripremati samo volontere koji imaju u sebi taj humanitarni karakter i želju za pomaganjem, a ne samo za putovanjem.

Kako bismo Vam pomogli u Vašoj misiji, mi ćemo se pobrinuti za organizaciju programa volontiranja, smještaj, sigurnost i ostalo.

 

Sudjelovanjem u projektu izravno ćete:

 

O projektu

Humanitarna organizacija s kojom surađujemo u Kathmandu je Social Development Centre (SDC) Nepal, neprofitni nevladin dom za nezbrinutu djecu koji pruža topli dom i ljubav 15-ero djece u dobi od 4 do 15 godina. Njegova je misija svakom djetetu trajno osigurati zaštićenu i sigurnu okolinu, redovite obroke, školovanje i zadovoljenje medicinskih potreba.

Volontiranjem u domu pomoći ćete razviti djecu u snažne, zdrave i zadovoljne odrasle osobe. U dodiru s osobom iz druge kulture djeca će naučiti mnogo više nego što bi to mogla u školi, i, što je vrlo važno, poboljšat će svoje znanje engleskog jezika. Poznavanje engleskog jezika važno je za nastavak školovanja i kasniji pronalazak zaposlenja. Boraveći u toj prekrasnoj zemlji i njenom glavnom gradu Kathmandu moći ćete se upoznati sa svim kulturnim i prirodnim ljepotama koje ona nudi. Taj glavni grad kao i okolni gradići poput Bhaktapura koji je jedino mjesto u Nepalu netaknuto rukom zapadnog svijeta, kraljevski grad Patan s preko 1.200 spomenika, Kirtipur i dr. obiluju kulturnim ljepotama koje svakako treba vidjeti. Kathmandu se nalazi na 1.400 m nadmorske visine, a temperature su po danu od 20-25c dok po noći padnu na oko 10c.

Dom za djecu nalazi se u Kathmanduu, u četvrti Naya Bazaar. Smješten je na 10 minuta pješice od četvrti Thamel, poznate po smještajnim kapacitetima i brojnim restoranima. Škola koju djeca pohađaju također se nalazi u blizini doma i u njoj možete podučavati jezike.

Aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti:

 

Smještaj

Postoje dvije opcije smještaja: u obiteljskom domu predsjednika sirotišta g. Uttama Bhatte ili u hotelu.

 Smještaj u obitelji iznosi 70$ tjedno i uključuje:

Smještaj u hotelu iznosi 7-15$ dnevno i plaća se po dolasku u hotel. Najbolje je odsjesti u hotelu u turističkoj četvrti Thamil (10 minuta pješice od sirotišta), u čijem će Vam pronalasku rado pomoći domaćini. Što se tiče obroka, možete jesti dva obroka s djecom u domu (5$ dnevno) ili sami organizirati vlastite obroke (oko 10$ dnevno).

Troškovi za volontera

 Ovisno o izabranom smještaju, troškovi za volontera formiraju se na sljedeći način:

Dom za nezbrinutu djecu ne naplaćuje dodatnu naknadu za volontiranje.

Sam dom je smješten na prvom katu zgrade u kojoj na višim katovima žive druge nepalske obitelji. Glavna prostorija doma preko dana služi kao blagovaonica, igraonica i mjesto za pisanje školskih zadaća, dok preko noći služi kao spavaonica za dječake. Djevojčice i odgajateljica spavaju u drugoj manjoj prostoriji u krevetima na kat. Djeca spavaju po 2 ili 3 u jednom krevetu. U zasebnoj kuhinji nalazi se štednjak na plin za pripremanje obroka. U domu nema tekuće vode, međutim, postoji zajednički prostor s vodenom pumpom za pranje i toalet.

Domaćini pomognu oko prijevoza od zračne luke do doma. 

 

Volontiranje u POKHARI

 

Pored volontiranja u Kathmanduu, u kojem prevladava hinduizam i tibetanski budizam, volontirati možete i u Pokhari, prekrasnom gradu nestvarne ljepote na jezeru Phewa udaljenom oko 200 km od Kathmandua, iznad kojeg se uzdiže najveća stupa na svijetu- World Peace stupa.

Šetajući gradom dobit ćete osjećaj da ste u nekom evropskom gradu radi sve večeg broja turista sa zapada koji upravo odavde kreću na treking u planine koje ga okružuju, a čiji su vrhovi prekriveni snijegom. S uzvisine se pruža veličanstveni pogled na vrh Anapurna, a izlasci i zalasci sunca ostat će Vam zauvijek u sjećanju. Pokhara se nalazi između 800 i 1.700 m nadmorske visine, a temperature su oko 25c i više.

Minimum volontiranja iznosi 1 mjesec

Boravak je u maloj pristojnoj sobi u hotelu Butterfly gdje se dijeli tuš i toalet. Dva ili tri obroka dnevno dobiju se, a za posjete i rad u mnogim sirotištima u okolici kojih ima oko 17 i o kojima brine organizacija Butterfly koja ima i hotel, koristi se bicikl.

Naknada za volontiranje iznosi samo 400 euro mjesečno.

Organizacija Butterfly postoji od 2003 godine i nastoji pomagati siromašnoj djeci, siromašnim obiteljima sa mnogo djece u okolici Pokhare ali i mnogo šire, omogućavajući tako obrazovanje i edukaciju za buduće generacije u Nepalu. Dječji centar trenutno ima 40 djece od 2 do 5 godina o kojima brinu, a koji dolaze iz različitih dijelova Nepala. Djeca nisu siročad već imaju roditelje koji dolaze u potrazi za poslom i edukacijom za djecu, iako mnogi imaju samo jednog roditelja. Radeći najjeftinije poslove koje mogu pronaći, većina za večeru ima samo kruh i maslac. Novaca za školovanje djece nemaju dovoljno, kao i za rentanje male sobice u kojoj žive. Tu im pomaže Butterfly organizacija koja čuva njihovu djecu dok oni rade, uz pomoć volontera, te im daju dnevni obrok.

Volonteri koji dolaze upravo paze na tu djecu, uče ih jezicima i pripremaju za školu, te prate zadani program. 

U Pokharu letite iz Kathmandua malim avionom koji polazi svakih 15 min, a let traje 30 min (cijena karte od 50-90 eura) ili autobusom koji vozi i do 12 sati zbog loše prometnice na samo 200 km udaljenosti.

 

Selo u Himalajama

 

Između Kathmandua i Pokhare visoko u brdima nalazi se jedno siromašno selo s osnovnom školom od 116 djece iz okolnih sela koja trebaju Vašu pomoć podučavanja, od jezika do svih drugih predmeta i vještina. Pokušajte spojiti ugodno s korisnim, radeći dnevno s djecom od 10-16h za samo 250$ mjesečnog izdatka (smještaj u nepalskoj obitelji i hrana, prijevoz do sela), a slobodno vrijeme iskoristite za treking i istraživanje svete planine.

Smještaj je u domaćim nepalskim obiteljima sa tradicijskom domaćom kuhinjom. Prije odlaska autobusom do sela, provest ćete 4 dana u Kathmandu i posjetiti najvažnije znamenitosti toga grada kojima on obiluje - od Bhudanath stupe (visoka 40m), Pashupathina na rijeci Bragmati i sl. Grad koji je povijesno i kulturno središte Nepala s hinduizmom i tibetanskim budizmom te sve većim utjecajem zapada.

 

Najbolje vrijeme za putovanje je u periodima veljača-svibanj i kolovoz-studeni. Od svibnja do srpnja ne preporučuje se putovati zbog monsunske sezone, a u zimskim mjesecima zbog nižih temperatura.

Novac: službena valuta plaćanja je nepalska rupija. Na putovanje je najbolje ponijeti američke dolare koje je lako promijeniti u bankama i mjenjačnicama, iako su i euri dobro prihvaćeni. Bankomati u Kathmanduu prihvaćaju većinu kartica (MasterCard, Maestro, Visa), kao i hoteli ili trgovački centri.

Cijepljenje nije obvezno, a od lijekova dobro je ponijeti tablete za želučane tegobe (linex i aktivni ugljen) zbog specifične prehrane i načina pripremanja hrane.

Struja: 220V, 50Hz.

Komunikacija: Internet je dostupan posvuda u Kathmanduu, u većini slučajeva dovoljno brz za korištenje Skype-a. Za telefoniranje je potrebno kupiti lokalnu SIM karticu.

Prijevoz od aerodroma do doma: Uz pomoć domaćina.

Cijena flaširane vode: oko 2-3 kn/boca. Preporuča se piti flaširanu vodu kao i koristiti za pranje zubi.

 

 

"U ovom životu ne možemo činiti velike stvari, možemo samo činiti male stvari s puno ljubavi" M.Tereza

 

 

 


Repozitorij datoteka