Volontiranje u Ugandi

NAPOMENA:
ONLINE prijave za odlazak na volontiranje u Ugandu do daljnjeg ne primamo niti ne šaljemo volontere! Hvala!

Svoje prijave za ovaj projekt pošaljite putem ONLINE OBRAZCA ZA PRIJAVU ili ako imate problema na info@plavi-andeo.hr uz kraći životopis i objašnjenje zašto ste se zainteresirali za ovaj projekt i što Vas navodi na želju za odlazak na volontiranje u Afriku.

Plavi Anđeo organizira volontiranje u Ugandi i poziva sve Vas da se priključite ljudima koji putuju i istovremeno rade dobra djela. Volontiranjem u ovoj predivnoj zemlji "biseru Afrike", steći ćete nova poznanstva, nove kulture, neprocijenjiva iskustva i vidjeti nezaboravan krajolik. Plavi Anđeo će se pobrinuti da vam organizira željeni program volontiranja, siguran smještaj, bezbrižan put i ostalo. Ovim projektom želimo potaknuti što više ljudi koji u sebi imaju humanitarni karakter i suosjećanje prema siromašnima u zemljama trećeg svijeta, da se odvaže otići volontirati u neku zemlju jer volontiranjem stjeću neprocjenjivo iskustvo humanitarne pomoći i pomaganja drugima, stručnu korist koja oplemenjuje kako radno iskustvo tako i duhovni razvoj. Volonteri koji se odluče na ovo trebaju biti liberalni za nove spoznaje, kulture, pravila, biti spremni raditi u grupi različitih starosti, nacionalnosti, religije, na drugačiju hranu, te biti motivirani u sebi i svom srcu za humanitarni rad.  Trebaju zastupati interese i projekte udruge u lokalnoj zajednici u koju dođu, a ne se odvajati i raditi za sebe. Trebaju se držati dogovorenog programa za volontiranje i svakodnevno raditi na njemu. Volonteri trebaju biti svjesni da na ovaj način daju dio sebe, dio svoje energije, svoje vrijeme i novac za nekog drugog i da ne traže ništa zauzvrat. Pripreme za volontiranje traju nekoliko mjeseci, a najmanje 3 mjeseca.
  Cilj ovog projekta je dugoročno promicanje zajedništva, mira i razvoj kroz kulturološku razmjenu. Ostvarenjem i samo malog dijela od ovoga popravljat će se segment po segment za poboljšanje kvalitete življenja najugroženijeg stanovništva u Africi, razvijanjem suosjećanja i ljubavi bez obzira na socijalne, kulturne i vjerske različitosti.
Budite dobročinitelj koji dio sebe daje za drugoga svojim radom ne tražeći zauzvrat naknadu.


Naši volonteri su:

-smješteni u posebnoj volonterskoj kući u lokalnoj zajednici ili prema želji u obližnjem Guest Hausu

-ponuđeni individualnim ili grupnim učenjem i vježbanjem jezika, lokalnih plesova, bubnjanja, kao i osjećajem za pomaganje i osobno zadovoljstvo

-aktivno uključeni u život njihove nove, privremene zajednice

-u prilici za razgledavanjem i izletima unutar Ugande i stjecanjem novih poznanika i prijatelja u slobodno vrijeme-vikendom

-dobivaju certifikat o završetku programa na završnoj večeri


Nudimo vam vrlo širok program aktivnosti koje možete raditi tamo i tako doprinositi njihovoj zajednici i jednom boljem svijetu. Pomognite djeci bez roditelja, mladima, samohranim majkama, udovicama, starijima i svima onima kojima je potrebna pomoć. Priključite se i doživite uzbudljivo, nezaboravno i jedinstveno životno iskustvo.


Naknada za program volontiranja obuhvaća:

-smještaj u volonterskoj kući

-osobu koja kuha i posprema u kući

-hranu - 3 obroka dnevno, doručak, ručak i večeru

-podrška za vrijeme boravka u zemlji, sigurnost, koordinator

-završna priredba i certifikat o završetku programa volontiranja

 

Moguće je volontirati na period od mjesec dana, 2 mjeseca ili duže od 3 mjeseca, po želji.


Što nije uključeno u naknadu za program volontiranja:

-troškovi leta, viza, putovanja unutar zemlje, potrebna cijepljenja, mobitel/telefon, internet, flaširana voda, luksuzniji smještaj ukoliko vam se ne svidi ponuđeni, turističke ture i izleti kao što su nacionalni parkovi i sl.


30$ je dovoljno za ostale osobne troškove po tjednu: flaširana voda, voće...


Postoje ovi volonterski programi: učitelj u lokalnim školama, sportski treneri, učitelji informatike, web dizajneri, briga o djeci u sirotištima, izvedbene umjetnosti, izgradnja kuća u lokalnoj zajednici, kultura i zajednica, obrtne vještine, obitelj za namještaj (program za obitelji), rad u medicinskim centrima...


 

U nastavku slijedi samo kratki opis svakog programa. Ukoliko vas zanima neki program, vaš točan zadatak dogovaramo prema vašim idejama, sposobnostima i željama.


Programi:


-učitelji u lokalnim školama: Obzirom da su škole često bez dovoljno osoblja i nedovoljno opskrbljene, možete volontirati kao učitelj u osnovnim ili srednjim školama bez obzira na vaše iskustvo i profesiju. U skladu sa dogovorom i uz pomoć stalnih učitelja, možete predavati neke od ovih predmeta: matematika, pisanje, crtanje, engleski jezik, francuski jezik, njemački jezik, književnost, znanost, glazba, umjetnost i obrti. Također su dobrodošli i ostali predmeti. Potrebno je imati znanje iz barem jednog predmeta. Uz jednodnevnu pripremu, cijelo vrijeme tijekom vašeg programa imat ćete mentora uza sebe, školskog učitelja. Naše znanje njima je itekako potrebno, obzirom da se u razredima nalazi od 100 do 150 djece, a učitelja svega nekoliko u odnosu na 1200 djece na školi.


Utjecaj i motivacija koju ćete dati tim učenicima bit će dugotrajna i neizmjerna.


-sportski trener: Treneri će ovoj djeci i mladeži pomoći da ostvare svoj puni potencijal. Trenirat će timove u zajednicama ili u školama, također mogu imati ulogu u ohrabrivanju mladih u sudjelovanju u sportskim aktivnostima. Sportski treneri će razvijati fizičke i psihičke sposobnosti sudionika, ravijati ih da postignu maksimalne rezultate  te mogu unjeti i nove metode i programe u sportsku edukaciju djece i mladih, organizirati razna natjecanja među školama. Volonteri moraju imati znanje iz nekih sportova koje žele trenirati s djecom, biti komunikativni i puni energije. Za više informacija obratite se našoj udruzi Plavi Anđeo.


Svrha ovog programa je promicanje zajedništva, mira i razvoja među školama i zajednicama u gradu Jinja.


-učitelj informatike: Velika je prednost u 21. stoljeću posjedovati osnovno znanje za korištenje kompjutera. Informatičke vještine su itekako potrebne djeci koja su fascinirana kompjuterima, što za njihovo lakše obrazovanje, što za lakši pronalazak posla u kasnijoj dobi. Učitelj informatike treba prenijeti znanje iz nekih od ovih područja: upoznavanje sa radom kompjutera, Windows-i, služenje internetom, Ms. Word, Ms. Excel, Ms. Access, Ms. Power Point itd. Učitelji informatike moraju prenijeti znaje kako učenicima tako i lokalnim učiteljima, tako da se znanje nastavi širiti nakon njihovog odlaska.


Osnovna ideja ovog programa je da se poveća i olakša pristup kompjuterima i informatičkim vještinama među djecom i mladima u ruralnim područjima grada Jinja.


-web dizajneri: Ovi volonteri će raditi sa školama na izradi, održavanju i poboljšanju njihovih web stranica. Potrebno je znanje iz bilo kojeg programa za izradu web stranica.


-briga o djeci: Volonteri bi radili u sirotištima kojih na području grada Jinja i Bugembe ima jako puno, gdje bi vodili brigu o djeci, točnije da li su nahranjena, oprana, obučena i naravno, gdje bi im posvećivali potrebnu pažnju te pružili ono najvažnije što im treba, a to je ljubav i zagrljaj što jednostavno trebate imati u sebi. Dobrodošao je i bilo koji vaš talent koji možete prenijeti na djecu, npr. sviranje, crtanje ili pak igranje raznih igara sa njima. Volonteri mogu pomagati djeci sa edukacijom ili sa medicinskom skrbi.


 Ako imate iskustva u timskom radu, osjećajni ste i puni ljubavi prema djeci, razumljivi i tolerantni, onda ćete ostaviti veliki pozitivan utjecaj na život djece u sirotištu kojih ima svih dobi, od onih najmanjih do školske djece, a jednostavno su ostavljena ili su im roditelji umrli i nema tko brinuti o njima. Mnoga djeca od njih nisu nikada ni upoznala svoje roditelje.

 


-izvedbene umjetnosti: Ukoliko se bavite plesom, muzikom ili glumom onda je ovo savršen program za vas. Možete stvarati i koordinirati plesnim grupama, voditi razne radionice te raditi u školama diljem grada Jinja. Volonteri će imati priliku surađivati sa lokalnim plesnim, glazbenim i dramskim grupama. Svoje vještine možete prenijeti djeci u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Dok prenosite svoje znanje djeci i mladima u Ugandi, također učite o njihovim kulturama i vještinama.


-izgradnja: Ovaj projekt je za izgradnju i poboljšanje životnih uvjeta kuća siromašnih i nemoćnih starijih ljudi, te za izgradnju i poboljšanje škola u Bugembe-u. Volonteri će obavljati fizičke poslove izgradnje, bojenja zidova, popravljanja krovova i svega ostalog što je potrebno. Ne trebate imati nikakvog iskustva u gradnji, jer ćete zbog razlika u gradnji i ostalome raditi stalno uz lokalno stanovništvo koje će vas podučavati njihovim načinima, materijalima i ostalome. Volonteri jedino trebaju biti u dobroj fizičkoj formi i voljni raditi teške poslove.


-kultura i zajednica: Ako želite prenositi znanje o svojoj kulturi djeci, mladima i starijima ili ako želite učiti o autentičnoj Afričkoj kulturi onda je ovo program za vas. Kulturna razmjena znanja uključuje vaše podučavanje o: hrani, odjeći, jeziku, plesu, glazbi, navikama, vrijednostima itd. Vi ćete naučiti neke od jezika u Ugandi (Lusoga, Luganda, Swahili), autentično afričko bubnjanje i ples, i ostale zanimljivosti iz njihove kulture. Ovaj program promiče zajedništvo, mir i razvoj kroz kulturološku razmjenu. Za detalje i dogovor što bi vi radili i koji bi bili vaši zadaci obratite se udruzi Plavi Anđeo.


-obrtne vještine: Volonteri u ovom programu uče druge vještinama izrade raznih proizvoda, također surađuju sa lokalnim stanovništvom u razmjeni ideja, znanja o materijalima i ostalome.


-obitelj za namještaj: Ovaj projekt namijenjen je obiteljima koje bi radile, popravljale i obnavljale namještaj u ruralnim školama koje su u jako lošem stanju. Ovo je izvrsna prilika za cijelu obitelj da stekne nova znanja i zajedno doživi neprocijenjivo iskustvo koje će svaki član obitelji cijeniti.

-volonteri medicinske struke također su dobrodošli na izradi projekta u sprečavanju širenja AID-sa koji bi provodili u lokalnoj zajednici sa odraslima, te provodili predavanja na školama. Svi volonteri medicinske struke također mogu raditi u klinikama i zdravstvenim centrima.


Svi Vi koji ste zainteresirani za odlazak na volontiranje ispunite ONLINE obrazac ili se javite e-mailom na info@plavi-andeo.hr i pošaljite svoj životopis kao i opis što vas je potaklo i navelo da se prijavite za volontiranje u Africi, kako bi mogli krenuti u organizaciju vašeg puta i skratili dugotrajna dopisivanja.

Plavi anđeo želi omogućiti svima koji to žele, da dožive jedno zaista nezaboravno iskustvo za cijeli život koje će mnoge promijeniti u načinu razmišljanja i daljnjeg života. Centar je registriran i osnovan kao Centar za humanitarni rad i volontiranje, prvi do sada, s ciljem kako bi, uz prikupljanje pomoći i pomaganje djeci u Africi, osmislio programe i projekte u afričkim i drugim zemljama i pomogao svim budućim volonterima koji do sada nisu znali gdje i kako otići, a imaju u sebi humanitarnu motivaciju, da ispune svoje snove. Mnogi u Hrvatskoj zainteresirani su za odlazak na volontiranje u afričke zemlje, no nitko to do sada ovdje nije organizirao na ovakav način. Mi to želimo učiniti za Vas kroz kulturološku razmjenu. Mi podučavamo njih, oni podučavaju nas svojoj kulturi (jezik, ples, bubnjanje...). Na taj način pridonosimo zajednici i jednom boljem svijetu, a volonterima je to jedno uzbudljivo, nezaboravno i jedinstveno životno iskustvo.

No isto tako želimo poručiti da nisu svi za odlazak u Afriku i druge zemlje ukoliko nemaju humanitarnu motivaciju već turističku i nisu još spremni na takav veliki korak. Jedan od uvjeta je svakako i služenje engleskim jezikom.


Znači, naši volonteri su smješteni u domaćoj lokalnoj zajednici, druže se s lokalnim stanovništvom, školskim učiteljima, voze se lokalnim autobusima ili "boda-boda" i nastoje svojim radom i znanjem pridonjeti što većem boljitku siromašnog lokalnog stanovništva i djece u selima Bugembea i u ostalim djelovima grada Jinje i Buikve. Ti nas ljudi i djeca zaista trebaju, ne samo našu financijsku pomoć, već da budemo uz njih, pružimo im znanje, ljubav i nadu. U Bugembeu se nalaze jedna od mnogih najsiromašnijih sela Ugande, u istočnom dijelu kod grada Jinja, uz najveće jezero Victoria i izvor rijeke Nil.

Potrebno je barem tri mjeseca ranije znati točno kada želite ići i javiti nam se kako bi se mogli uključiti u rad udruge i pripremati se za volontiranje. Svi Vi koji se javljate iz Zagreba i okolice dođite na naše Tribine u knjižnice ili projekcije filma, te razna predavanja koja držimo i saznajte još više o svemu.


"U ovom životu ne možemo činiti velike stvari, možemo samo činiti male stvari s puno ljubavi". M.Tereza


 


 

u


Uganda je država u istočnoj Africi, graniči sa Južnim Sudanom, na istoku s Kenijom, na jugu s Tanzanijom, na jugozapadu s Ruandom te na zapadu s Kongom. Uganda je također poznata kao „biser Afrike“ zbog svojih mnogobrojnih nacionalnih parkova i jezera. Uganda je dugo vrijeme bilo kolonija Velike Britanije, sve do 1962. kad je stekla neovisnost. Službeni jezici su engleski i svahili, dok većina stanovnika pripadaju bantu etničkoj skupini. Uganda ima otprilike 21 milijun stanovnika, a najpoznatija je po svojim prirodnim ljepotama kao što je Viktorijino jezero i izvor rijeke Nil i mnoga druga velika jezera. Glavni grad Ugande jest Kampala, a prevladavajuća religija kršćanstvo, unutar koje oko 40% čine katolici. Klima je raznolika, uvjetovana geografskim različitostima i nadmorskim visinama. Tako da je u nižim dijelovima Ugande ekvatorijalna, na planinama suptropska i umjerena dok su neki vrhovi čak i pod snijegom.

Ekonomija Ugande se uglavnom bazira na poljoprivredi, i to na kavi kao glavnom izvoznom proizvodu. Uganda je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, gdje oko 40% njezinoga stanovništva živi od samo 1.25 dolara dnevno. Uganda je 1980-ih godina bila iznimno pogođena AIDS virusom, gdje se brojka kretala oko čak 30% zaražene populacije cjelokupnog stanovništva, no prema zadnjima podacima 2006. godine ta je brojka uspješno snižena na oko 6% populacije. Bez obzira na te pohvalne podatke, očekivana životna dob i muškaraca i žena kreće se oko otprilike 50-ak godina, što je rezultat prvenstveno siromaštva i gladi. U Ugandi broj nepismenih je još uvijek velik, a na njihovom opismenjavanju rade uglavnom crkvene zajednice.