NOVI PROJEKT 2/2021: gradimo dječje igralište i postavljamo spremnik za pitku vodu

NOVI PROJEKT 2/2021:  IZGRADNJA ŠKOLSKOG IGRALIŠTA I POSTAVLJANJE PLASTIČNOG SPREMNIKA ZA PITKU VODU U O.Š. NAGAWA MEMORIAL

 

Dragi naši,

Već znate da imamo projekt izgradnje dječjih igrališta u sklopu Osnovnih škola u ruralnim dijelovima Ugande, te postavljanje plastičnih spremnika za pitku vodu u sklopu siromašnih osnovnih škola u ruralnim dijelovima. Nekoliko smo ih već postavili.

Sada nam se javila osnovna škola Nagawa Memorial za potrebom istih. Kako da ih odbijemo? Gledajući fotografije škole i poznavajući sve prilike u Ugandi, nemoguće je da ih odbijemo. No, u tome nam svi vi trebate pomoči kao što ste nam pomagali do sada u svim dosadašnjim projektima, sve ove godine. Svaka vaša uplata donacije, dobrodošla je, bez obzira na visinu. S ovim dječjim igralištem i tankom za pitku vodu, razveseliti ćemo dječicu škole i lokalno stanovništvo u selu, u mjesecu rujnu ove godine jer tada, nadam se, boraviti ću tamo i sve to raditi. Vjerujte mi, večina te djece nikada nije vidjela dječje sprave za igru, niti sjela na ljuljačku. Upravo to me motivira da ovo sve  radim. Ono što je kod nas pod „normalno“ i podrazumijeva se, tamo kod njih je luksuz, a za takav luksuz nemaju sredstava.


OPIS ŠKOLE I PROJEKTA

O.Š.Nagawa je područna škola lokalne zajednice u malom mjestu Kainogoga, izgrađena prije 14 godina, na parceli od 2500 m2. Prvotno je zamišljena kao predškolska ustanova, ali je naknadno proširena i na osnovno školsku obrazovnu ustanovu od prvog do sedmog razreda. Udaljena je svega 9 kom od grada Jinje. Školu pohađa 460 djece uz 13 učitelja i 4 člana osoblja, te uz školski program nudi i smještaj svojim učenicima iz ruralnih predjela regije.

Školi je potrebno igralište za djecu a trenutno na raspolaganju imaju samo livadu, bez dodatnih sadržaja. Voda koju imaju na raspolaganju dolazi iz bušotine te se prenosi na površinu zahrđalim cijevima i nije prikladna za piće. Uz to problem korištenja vode iz bušotina je u tome što za vrijeme sušnih razdoblja izvori presuše pa škola i okolna kućanstva, koja trenutno ovise o toj bušotini, ostanu bez vode. Škola ima i obnovljeno krovište od lima koje je pogodno za skupljanje kišnice  i instaliranje plastičnog spremnika kako bi imali pitku vodu tijekom cijele godine.

 Školi je također prijeko potrebna ograda kako bi osigurali privatnost i sigurnost učenika i osoblja te zaštitili od mogučih provala.


 ŠKOLSKO IGRALIŠTE

Dječje školsko igralište postaviti ćemo veoma kvalitetno i sigurno za korištenje s kreativnim sadržajima kao što su ljuljačke, tobogani, penjalice, vrtuljak i ostale sprave koje će koristiti učenici škole i ostala djeca iz sela.

Sadržaji koji će se ugraditi na igralište proizvesti će lokalni obrtnici i osposobljeni varioci kao što smo običavali i kod prethodnih projekata, a  postavljanje  na igralište odraditi će naši volonteri  uz stručni nadzor. Tu nam se uvijek priključe i pomažu djeca sedmog razreda škole, kao i njihovi učitelji i njihovi roditelji. Uopće ne sumnjam da će i ovog puta biti tako.

Školsko igralište sa sadržajima važan je segment u razvoju djece jer ih potiče da sami iniciraju igru i uz motoričke i kognitivne razvijaju i socijalne vještine, a prostor škole služi im kao sigurno i poticajno mjesto te se lakše integriraju u obrazovni sustav s večom željom za pohađanje školske nastave.

-Djeca će naučiti dijeliti i vježbati samokontrolu dok čekaju svoj red na ljuljački i kada prepustiti svoje mjesto drugome; promatrati će jedni druge i tako učiti kako koristiti sprave te pri tome ulaziti u rasprave što ih uči kako se izražavati, pregovarati, te opčenito otvarati prema drugoj djeci i pri tome sklapati prijateljstva.

-kroz korištenje sprava razvijati će centar za ravnotežu i kognitivne sposobnosti, a igra kod djece dokazano razvija povećanu moždanu aktivnost koja je potrebna u učionici kod svladavanja novog gradiva, što je upravo i jedna od funkcija školskog igrališta kroz izmjene malo igranja, malo nastave.

-Školsko igralište će poticati djecu da svakodnevno dolaze u školu i privući novu djecu koja trenutno ne idu u školu.


SPREMNIK ZA PITKU VODU

Ono osnovno i neizostavno protiv gladi i siromaštva u siromašnim ruralnim dijelovima Ugande je pitka voda i higijena.  Ako osiguramo čistu vodu, djeca će moći održavati higijenu i prati ruke nakon korištenja toaleta i time ćemo direktno utjecati na najčešći uzrok bolesti kod djece koji je upravo izazvan nehigijenskim uvjetima, a kojima su trenutno izložena zbog nedostatka čiste i pitke vode. Trenutno su djeca zbog nedostatka pitke vode, prisiljena piti zaslađena pića kao zamjensko sredstvo.

Za postavljanje plastičnog spremnika u sklopu osnovne škole Nagawa Memorial, izgraditi ćemo čvrsto postolje od cigle i spojiti plastični spremnik na žlijeb od krova škole, kako bi prikupljali kišnicu. Plastični spremnik u sebi ima pročišćivač, pa tako dječica škole i cijelo selo može koristiti ovu vodu za piće.

Odlazak u školu veliki je korak za svako dijete i prilagodba ne završava u prvom razredu već traje kroz veći dio osnovnoškolskog obrazovanja. Za školarce u Nagawi to je izraženo jako jer za mnoge od njih, škola je jedino mjesto gdje su ta dječica sigurna, gdje imaju osiguran dnevni obrok i pitku vodu. Obrazovanje koje steknu u školi, jedino im je sredstvo za izlazak iz bijede i jedina mogućnost da jednoga dana svojoj djeci pruže barem osnovne uvijete za sigurno djetinjstvo.

Ukoliko im osiguramo igralište, pitku vodu i ogradu oko škole stvoriti ćemo prikladne uvijete za više generacija malih zainteresiranih školaraca.


Za sve to nam je potrebno samo 4.778 USD ukupno.

Uzdam se u vašu pomoč, dragi naši, kao i do sada, i pozivam vas da se uključite u ovaj projekt svojom donacijom kako bismo uljepšali život našim malim anđelima i još više ih zainteresirali za odlazak u školu.


Svoje donacije možete uplatiti na račun udruge Plavi anđeo: IBAN HR 6924020061100610644 otvoren pri Erste banci.

Ukoliko uplačujete donaciju iz inozemstva potreban vam je i  SWIFT ESBCHR22 za uplatu u eurima.

 

Hvala vam od srca! <3

Dragica Kopjar, predsjednica udruge Plavi anđeo

 

Zagreb, 21.2.2021.