Novi Projekt 10/2017: Gradnja dječjih igrališta ispred najsiromašnijih osnovnih škola u Ugandi

Ovaj projekt nametnuo se sam po sebi kada smo u rujnu 2017. izgradili i otvorili veliko dječje igralište u sklopu Osnovne škole Bugembe Blue u Ugandi. Toliko sreće i radosti na otvorenju kod djece koja su vriskom utrčala na sve postavljene sprave, stvarno treba doživjeti uživo i osobno, jer je teško prepričati taj osjećaj.
Tako mi se nametnula ideja da i dalje postavljam sprave i gradim dječja igrališta u sklopu najsiromašnijih škola u Ugandi jer djeca to zaslužuju. Dječja igrališta ovdje postoje samo u većim gradovima, dok ih u selima i slamovima nema. Većina škola posjeduju veći dio zemljišta i livade na kojima se to može izgraditi. Te su livade bez ikakve opreme i materijala za igru djece. One ostaju prazne za vrijeme školskog odmora jer djeca nemaju nikakvog sadržaja na njima za igru. No, ja to svakako želim mijenjati, te ću u sklopu udruge Plavi anđeo, ovim projektom to i promijenjiti i tako pružiti djeci mjesto za igru, mjesto za radost i veselje.


Graditi ćemo najljepša i najmodernija dječja igrališta kako bi i ova afrička djeca iskusila malo zabave na postavljenim spravama, što će djeci dati veći i pozitivan poticaj na razvoj i učenje, te da žele i uživaju dolaziti u školu. U Bugembeu i okolici, a i na otoku Busagazi, potreba za školskim igralištem je ogromna. Većina škola ga nemaju. Školsko igralište je važno sredstvo za djecu za njihovu inicijativu, da se igraju svaki dan, da njihovo osnovno obrazovanje prođe što ispunjenije i živahnije u druženju s ostalom djecom u slobodno vrijeme, da vježbaju samokontrolu, da to bude mjesto gdje će se družiti sa svojim vršnjacima i razgovarati.


Postavljati ćemo visokokvalitetne, sigurne čelične ljuljačke, tobogane, šipke za penjanje, krugove i druge igračke za korištenje, te pijesak. Biti će to dječje igralište kako za školsku djecu tako i za djecu iz lokalnih zajednica i slama. Dječja igrališta će projektirati lokalni obrtnici – zavarivači i postavljati sprave, a pomagati će im lokalni volonteri. Iz tog razloga ukupan troškovnik za izgradnju jednog takvog iznosi samo oko 2.500$.
Molim vas da se uključite u ovaj projekt i da nam pomognete uveseljavati dječicu diljem Ugande, gradnjom dječjih igrališta u sklopu njihovih škola. Zamislite našu djecu u dječjim parkovima kako sretno trče okolo i igraju se, dok djeca u Africi toga nemaju, za njih je to luksus. Naročito ovdje u Bugembeu u slamu gdje je stanovništvo toliko siromašno da nemaju što jesti, a kamoli da imaju sredstva da djeci omoguće malo zabave. Zašto to ne bismo učinili mi. Razveselimo ovu dječicu da i oni malo uživaju u životu na zapadnjački način, raduju se svakom novom danu i dolasku u školu.


Svaka vaša donacija pa i ona najmanja, uvijek je dobrodošla. Zahvaljujem od srca svima Vama koji se često uključujete i obradujete udrugu nekom donacijom, za sve projekte, kao i Vama koji ćete se tek uključiti u ovaj projekt.

Projekte osobno uvijek vodi i realizira na terenu, idejna začetnica i organizatorica svih projekata, predsjednica i osnivačica udruge Dragica Kopjar.


 Donacije možete uplatiti na račun udruge Plavi anđeo:

 IBAN HR6924020061100610644 otvoren pri Erste banci

 Svrha uplate: donacija za dječje igralište

 Hvala od srca!!

Dragica i Plavi anđeo

 

 Projekt: Dječja igrališta kreće od 10/2017.