Svečano otvorenje škole, kuhinje i dječjeg igrališta i završna svečanost u Bugembeu

Što smo radili u Bugembe:

1. obnovili Osnovnu školu Bugembe Blue
2. Izgradili novu školsku kuhinju
3. podijelili oko 1000 besplatnih obroka siromašnima iz slama i djeci iz škole
4. izgradili veliko dječje igralište u sklopu Osnovne škole
5. radili intervjue s djecom u slamu i na Osnovnoj školi Bugembe Blue
6. posjetili sponzoriranu djecu i predali pisma i poklone
7. i još mnogo mnogo toga....

U Africi, konkretnije u Ugandi smo 18 dana i možemo konstatirati da se sve odvija po planu. Naš projekt se realizira baš kako smo planirali. Zbog početka školske godine rokovi su nas stiskali, ali dobra organizacija i suradnja s našom lokalnom partnerskom humanitarnom organizacijom Clemency i pomoć u radnim akcijama koju su nam pružila vrijedna djeca iz najstarijeg razreda P7 u Osnovnoj školi Bugembe Blue u Bugembeu, dali su očekivani rezultat.


Školska godina je mogla započeti 18.09.2017. godine u novo obnovljenim učionicama, a paralelno s prvim radnim danima u školi dovršavali smo radove na izgradnji kuhinje i postavljanju igrališta za djecu. Dani su nam proletjeli kao tren i stigao je dan velikog događaja u Osnovnoj školi Bugembe Blue. Subota, 23.09. 2017. godine bio je dan kada je planirana svečanost otvorenja kuhinje, podjela besplatnih obroka, te otvorenje dječjeg igrališta sa svim spravama koja djeca cijelog svijeta poznaju i razumiju.


Subota je osvanula i mi smo bili spremni i jako uzbuđeni. Svi od reda, od nas iz Hrvatske, preko dječice i volontera iz humanitarne organizacije Clemency, do osoblja škole i lokalnog stanovništva iz obližnjeg slama Budumli West koje smo proteklih dana posjetili i pozvali na obrok koji će biti priređen za njih na svečanosti, te svih glavnih i važnih osoba iz Bugembea i Ministarstva prosvjete.


Predivan sunčani dan zasjao je na krovu kuhinje oko koje se uzdizao dim kao prvi znak da se kuha poseban svečani ručak za sve učenike škole i lokalno stanovništvo, posebno iz obližnjeg slama gdje većina jedva preživljava. Plavi anđeo je svojom donacijom pripremio 1000 besplatnih obroka koji su bili obogaćeni i mesom koje lokalno stanovništvo gotovo nikada nema na jelovniku.


Cijeli događaj obilježen je svečanom ceremonijom otvaranja kuhinje i igrališta za djecu u krugu školskog dvorišta novo obnovljene škole. Suvišno je reći što je djeci bilo draže i važnije. Slike govore sve, ali i naš doživljaj kada smo vidjeli djecu kako su pohrlila na igralište. Suze radosnice pojavile su se u očima naših volontera, a kod naše predsjednice Dragice Kopjar rodila se ideja kako će njen budući rad biti fokusiran na postavljanje dječjih igrališta u potrebitim školama u Ugandi. Ideja je došla sama od sebe. Djeca su sama ukazala na nju. Neki od njih nikada ranije nisu niti vidjeli takve sprave. Pa zar može biti veća sreća nego dati djeci priliku da se igraju.


Na ceremoniji koja je uslijedila, prema dobrom afričkom običaju svi važniji uzvanici iskoristili su priliku za prigodan govor. Naravno, isto to se i od nas očekivalo. Zbog svega napravljenog u ime Plavog anđela, predsjednicu i utemeljiteljicu udruge Dragicu Kopjar s velikim počastima svaki govornik je iskoristio posebno pozdraviti, a na koncu su nas prezadovoljni predstavnici škole darivali malim znakom pažnje koji će nas uvijek podsjećati na ovaj predivni događaj. Skup su uveličali i govorili mnogi važni gosti, od vjerskih do političkih i državnih. Bili su ovdje i novinari lokalne televizije i novina kojima je naša predsjednica Dragica dala intervju. Bila je ovo fešta dostojna projekta koji smo ovdje realizirali.


Poseban pečat svemu ovome dao je veliki broj nastupa pjevača i plesača koji su uz taktove bubnjeva i poznate afričke ritmove prikazali pravi kolorit kostima, boja i plesačkog umijeća, kakvo nigdje ne možete sresti. Sve uzvanice, pa čak i one iz najsiromašnije četvrti za ovu priliku odjelnule su prekrasne tradicionalne haljine koje afričke žene nose na svečanostima, svaka prema svojim mogućnostima. Sve to govori o počasti koju su nam željeli izraziti. Ako znate uživati u ljepoti pokreta i taktovima glazbe kako je Dino Dvornik opjevao u svojoj pjesmi Afrika, a mi smo baš iz skupine onih koji uz zvukove bubnjeva osjete bilo života koji nas okružuje, onda bi ovo i za vas bio praznik za oči, uši i sva osjetila.


Nama su i ovaj put bili najmiliji nastupi dječjih grupa. I opet posebno naših vjernih pratitelja, dječice iz P7, sedmog razreda. Oni su bili kostimirani na naš Hrvatski način. Za sve nastupe, a bilo ih je više nosili su donirane majice sa hrvatskim grbom s prednje strane i natpisom Croatia na leđima. Ne da se opisati veselje kada smo prilikom dolaska u školsko dvorište otvorili naš kofer i izvadili preko 30 majica koje smo im donijeli na dar. Odmah su ih obukli i prihvatili male hrvatske zastavice i počeli nam mašući zastavicama pjevati Na Sljeme, na Sljeme...pa Lepe ti je Zagorje zelene....u kutovima očiju su nam zaiskrile suze od sreće i zadovoljstva što smo toj djeci mogli dati povoda da se osjećaju sretno i zadovoljno. Hvala donatorima na doniranim majicama za dječicu.


Egzotika zvuka i plesa, tijekom ceremonije dodatno je začinjena hranom koju smo s ponosom mogli ponuditi nama najvažnijima gostima, a to nisu bili dužnosnici i političari, nego naši ciljani gosti iz obližnjeg sluma i djeca škole Bugembe Blue, ali baš sva djeca posebno uključujući onu koja inače nemaju novaca da plate taj skromni obrok koji trebaju dobiti u školi.


Kada je sve završeno i kada su nam počeli pojedinačno prilaziti djeca i odrasli i zahvaljivati na svemu ovome što smo za njih napravili u protekla tri tjedna, osjetili smo da smo uspjeli u našem pothvatu. Vrhunac svega je, na kraju bilo to što smo iz svakog stiska ruke i iz svake izgovorene riječi osjetili da je ovo za sve njih bio poticaj i da su već počeli planirati kako će sami nastaviti raditi na tome da školu unaprijede i pokušaju dići na viši nivo kako bi mogli zaboraviti tužni status koji su do sada imali kao škola koja ima najlošije uvjete rada u širem okruženju.

Mi smo ih potaknuli i dali im podršku i novčanu i radnu. Sada možemo biti ponosni na to, kada znamo da su spremni to održavati i nadograđivati.

Misija je uspjela.

 

Šaljemo pozdrave iz Bugembea, Dragica i Jasminka

Vaš Plavi anđeo

 

Bugembe, 29.9.2017.