Izvješče iz Ugande:Početak gradnje kuhinje i obnove Osnovne škole Bugembe Blue u selu Budumbuli West

Afrika, Uganda, Jinja, Bugembe, Osnovna škola Bugembe Blue, to je dio naše misije u Ugandi za ovaj put. Jedan radni tjedan je iza nas i puno toga smo napravili. Možemo doslovno reći da je Plavi anđeo raširio svoja krila i u punom naletu započeo svoju misiju.


Zahvaljujući divnim ljudima iz Hrvatske, spremnim da doniraju za ovaj humanitarni pohod, te dugotrajnom humanitranom radu na ovim projektima predsjednice Udruge Dragice Kopjar, djeca škole Bugembe Blue u siromašnoj četvrti, dobila su kuhinju u čvrsto sagrađenom objektu s krovom i staklima na prozorima, novouređeno igralište sa spravama za igranje i kao bonus obojane i osvježene zidove škole izvana i iznutra.


Prvi radni dan i početak misije naše predsjednice krenuo je od jutarnjeg shoppinga na glavnoj tržnici u Jinji, jer je bilo nužno kupiti hranu za volontere i građevinare. U školi su nas s velikim nabojem emocija dočekali naši domaćini. Djeca i osoblje škole već su bili spremni za akciju, a građevinari su čekali spremni naš dolazak i postavljanje kamena temeljca. Predsjednica Udruge Dragica Kopjar dobila je tu čast da uz prisustvo učenika i osoblja škole položi u beton prvu ciglu na kojoj se nastavila gradnja željno očekivane kuhinje.


Uz nas dvije iz Hrvatske cijeli tjedan predano su radili i volontirali učenici i osoblje škole, te domaći volonteri. Zahvaljujući svim volonterima s dvije različite strane svijeta, od srca i s iskrenom ljubavlju postavili smo platformu koja će biti minimum uvjeta obrazovanja za ovu nedužnu dječicu uskraćenu za najnužnije obrazovanje na koje u današnje vrijeme ima pravo svako dijete bilo gdje u svijetu. Država Uganda i lokalne vlasti nisu to sebi postavile za prioritet, a ove generacije nemaju vremena čekati.


Mnogi od njih odrastaju bez roditelja, sami brinu o sebi, a često usput pomažu mlađima, braći i sestrama. Teško je opisati zadovoljstvo koje čovjek osjeća dok radi nešto za njihovo dobro. Lijepo je osjetiti da ova djeca nisu zaboravljena i prepuštena sama sebi. Želja nam je da i svi donatori koji su svojim prilozima doprinijeli ovom projektu osjete djelić toga. Fotografije najbolje svjedoče o svemu, a usput su znak zahvalnosti donatorima i poziv svima onima koji još to nisu postali.


Ova nedužna dječica ne očekuju ništa, ali strpljivo stoje u redu i čekaju nečiju odluku da im svojim skromnim prilogom omogući školovanje, jednako kao što su svaki dan nakon teškog rada u kojem su bili ravnopravni sudionici sa svima nama odraslima, stali sa osmijehom na licu u red, očekujući mirno na svoj slatkiš, uglavnom bombon, koji smo im kao nagradu za naporan rad donijeli iz daleke Hrvatske. Kikići i Bronhi bomboni popraćeni su prepoznatljivim....mmmmm... u prijevodu, ovo je jako ukusno... hvala puuuuno.


Uče jako brzo i zanimljivo im je izgovarati riječi na našem jeziku. Gotovo nadnaravno je zvučalo kada je iz dvorišta škole usred Afrike prošli tjedan odjekivala pjesma veselih dječjih glasova na hrvatskom jeziku. Na Sljeme na Sljeme na Sljeme.....pjevali su jednostavno kao da im nije nova i na stranom jeziku. Tako pokazuju svoju zahvalnost svima onima koji su im omogućili da dobiju bolje uvjete za svoje buduće školovanje.


U ovoj školi zaboravljenoj od svih ima puno prostora za daljnju gradnju i obnovu. Mi smo napravili mali dio. Cijelo jedno krilo škole spremno je za rušenje i djeca od prošle školske godine ne smiju raditi u njoj jer je opasna po život. Kapacitet škole je i s tim dijelom bio premali za broj djece koja pripadaju tom području. Hitno je potrebno srušiti taj stari dio i sagraditi novi. U protivnom se mnoga djeca neće moći školovati.


Svaku novu donaciju koja će biti prikupljena, Udruga Plavi anđeo će investirati u daljnju obnovu ove stare škole, koja to svakako zaslužuje.


Piše: Jasminka Džaferović, volonterka


Bugembe, 18.9.2017.