Izgradnja školske kuhinje u Osnovnoj školi Bugembe Blue


U osnovnu školu Bugembe Blue, volonteri udruge Plavi anđeo prvi puta su došli volontirati 2012 godine. Došli smo baš u tu školu jer je to najsiromašnija osnovna škola u Bugembeu, s najviše djece (oko 1.200), a s najmanje nastavnog osoblja (21 učitelj).

Ujedno je i najjeftinija pa mnogi rođaci djece na razne načine smognu određenu svotu za dijete kako bi se školovalo. U razredimo ponekad ima i po 150 djece. Učitelji svih predmeta dobro su došli pa tako i volonteri. Škola je tada bila u derutnom stanju, a užina se kuhala na otvorenom pored zida u 2 velika kotla. Ako je padala kiša, čekalo se da prestane kako bi nastavili s kuhanjem. Djeca su nebrojeno puta ostala bez obroka zbog nevremena. Već tada željeli smo obnoviti školu i dograditi veliku pravu školsku kuhinju. No, za to je ipak bilo potrebno i vrijeme i novac. Prvu djecu za program sponzorstva odabrali smo upravo u toj školi još 2012g.

Škola je u istom stanju i dan danas, u nju nitko ne ulaže, nitko je ne obnavlja, a djece je mnogo. Zato smo sada odlučili krenuti u prikupljanje donacija prvo za školsku kuhinju, jer ona ipak treba zidove i krov, dok cijela škola ipak to ima. Za to nam je potrebno oko 3000 dolara. Za taj novac možemo dograditi veliku prostoriju, natkriti je pravim krovom, staviti prozore i stakla, te opremiti za kuhanje.


Priključite nam se i podržite nas u ovom projektu, donirajte kako bi olakšali djeci da svakodnevno dobiju taj jedan obrok o kojem mnoga djeca ovise i jedini im je obrok u toku dana. Evo i malo povijesti o samoj školi.


Osnovna škola Bugembe Blue osnovana je 1947. godine kao škola temeljena na Islamu, nudeći, uz vjersko, i formalno zapadno obrazovanje. Škola se nalazi uz autocestu u selu Budumbuli West, koje pripada općini Bugembe. Tijekom svojih početaka, škola je imala jednu zgradu koja je obuhvaćala sedam učionica (za sedam razreda osnovne škole) i služila je djeci okolnih sela koje obuhvaća župa Bugembe. Tijekom ranih 1980-ih vlada Ugande preuzela odgovornost za upravljanje škole i uz uvođenje obaveznog osnovnog obrazovanja 2000. godine, vlada je izgradila dodatna dva bloka škole. Međutim, unatoč toj izgradnji, zgrade su se pokazale nedovoljno velikima da bi školu mogao pohađati sve veći broj učenika iz Bugembea i okolnih sela i slamova. To je prisililo upravu škole da i dalje polovica populacije učenika ima nastavu u starom i trošnom dijelu, stavljajući dječje živote u opasnost.


Ostali školski objekti, kao što su dječje igralište, izvor vode, WC, pisoari i kuhinja su ili u vrlo lošem stanju ili ne postoje. Djevojke dijele WC i pisoare s dečkima, s jedne strane, kao i ženski i muški nastavnici dijele slične sadržaje s druge strane, što umanjuje njihovu privatnost.


Unatoč tome što omogućuju ručak za učenike, Osnovna škola Bugembe Blue niti ima kuhinju, spremište ni blagovaonu, niti prostor gdje bi se učenicima pripremio i služio ručak, kao ni namještaj za spremanje hrane, tanjura i pribora za kuhanje. Hrana se priprema na otvorenoj, uradi-sam-sklepanoj kuhinjici uz samu autocestu, što je čini nezdravom za korištenje. Kuhinjsko osoblje suočava se s prekidima rada prilikom jakih kiša ili vrućina zbog neprilagođenosti kuhinje lošijim vremenskim uvjetima. Čak i prilikom puhanja vjetrova, mnogo prašine završi u hrani koja se priprema, što je iznimno neprikladno za prehranu djece. Umjesto smočnice i kuhinjskih elemenata,  sve posuđe za kuhanje te hrana koja bi tamo trebala biti smještena, čuvaju se u uredu ravnatelja. Djeca uglavnom donose sa sobom od kuće u školu svoje šalice za obrok i drže ih u učionicama, što ih, naravno, ometa u praćenju nastave. Trenutno, škola ima oko 931 učenika i 21 nastavnika i nenastavnog osoblja. Većina djece koja pohađaju ovu školu su siročad bez roditelja i dolaze iz najsiromašnijih četvrti - slumova Bugembea i okolice.


To je škola na kojoj smo tada prvi puta imali intervju s najsiromašnijom djecom i večinu uzeli u program sponzorstva djece. Nakon preuzimanja brige o djetetu od strane sponzora, premještali  smo djecu u bolje škole u Bugembeu. Prošle godine smo također u toj školi imali intervjue i uzeli u program pedesetoro djece. Za večinu smo već pronašli sponzore.


Dragi naši, pomozite nam svi zajedno da pomognemo i olakšamo toj djeci svakodnevni boravak u školi. Svaka Vaša uplaćena donacija za projekt iskoristiti će se upravo za to za što je i namjenjena.


Donacije možete uplatiti na žiro račun udruge Plavi anđeo:

IBAN HR6924020061100610644 otvoren pri Erste Banci (uplata donacije u Erste banci bez naknade)

svrha uplate: donacija za izgradnju školske kuhinje

poziv na broj ukoliko je potreban: mjesec uplate-godina uplate (08-2016)"Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavi"
- Majka Tereza