Završen projekt izgradnje učionica i postavljanje tanka za pitku vodu u Busagazi Primary School

Zajedno sa izgradnjom škole postavili smo tank za prikupljanje kišnice s pročiščivaćem za pitku vodu.

Godine rada i truda na projektu te prikupljanja donacija urodile su nečim zaista važnim i vrijednim za sve mještane Busagazija, a posebno djecu. Ona su sada sigurnija, sretnija i motiviranija za rad jer imaju puno bolje uvjete za odvijanje nastave.

Radost svih okupljenih teško je dočarati, baš kao i veliku zahvalnost koju su nam ponovno iskazali pjesmom, plesom i darovima za završetak radova i odlazak iz Busagazija.

 

Govornici su se izmjenjivali s mnogo riječi zahvale organizacijama Plavi anđeo i MCODE, na način na koji oni najbolje znaju. Plesalo se pjevalo i radovalo i mi skupa s njima. Izmjenjivali su se govornici i zahvale, a najdraži poklon je zasigurno slika s malenom Asijom od Mcode Uganda na kojoj piše velikim slovima:

Volim Hrvatsku,
Hvala Plavi anđeo

Po završetku projekta dogradnje škole i ugradnje tanka za pitku vodu, želimo zahvaliti svima Vama koji ste doprinijeli ovome.

Zahvaljujemo partnerima na terenu, organizaciji MCODE na pomoći realizacije projekta. Dakako, učionice sada treba namjestiti sa stolovima i klupama. Čvrsto vjerujemo kako ćemo malo-pomalo uspjeti i to uraditi uz vašu pomoć. Do tada će djeca učiti na podu, ali s krovom nad glavom.

Želimo izreći zahvalu svima Vama koji nas podupirete i uplaćujete donacije, uz želju da to nastavite činiti i dalje kako bi i u budućnosti pomogli ovoj školi. Ovo smo učinili zajedno s vama, dali smo mogućnost i prostor za učenje za 700 djece. Od srca hvala svima vama koji ste bili uz nas i vjerovali u naše projekte i trud. Izgradili smo školu s 2 učionice i stavili tank za prikupljanje kišnice s pročiščivačem za vodu za vrlo malo prikupljenih novaca. U Africi se za malo novaca može uraditi puno. Zato je svaka vaša donacija jako važna.

Zahvaljujemo Poliklinici Kustec i dr Mirjani na uplati donacije za tank za vodu, te donaciji majica za djecu koje su obukli na svečanosti.

Od srca hvala svima Vama koji ste odvajali od svojih skromnih mirovina i mjesečnih primanja kako bi pomogli djeci u Africi da imaju bolji i lakši život. Hvala svima Vama koji ste uplačivali ili uplačujete od 1 kune pa na više jer u Africi i 1 kn znači puno više nego kod nas. Za malo novaca može se napraviti mnogo ako se dobro rasporedi.

 

Hvala Anđeli i Darku, Mirti, Gordani, Filki, Kseniji, Josipu, Kristini, učenicima Pomorske škole iz Splita, učenicima Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić Grada, Dječjem vrtiću Jarun i mnogima drugima koji vjeruju u ono što radimo.

Slijedi nam prikupljanje donacija za školske klupe u novim učionicama. Vjerujem kako ćete i dalje sudjelovati u projektu.

Nakon završetka projekta izgradnje dviju učionica i postavljanje tanka za pitku vodu u Busagazi Primary School nastavljene su posjete i obilasci naše sponzorirane dječice, podijele poklona i pisama od njihovih sponzora a sve to uz radost djece.

 

"Webale nyabo" u Primary Bugembe Blue

Zaista je prekrasno doći ponovno na isto mjesto gdje vas svi dočekaju s oduševljenjem, gdje vas se svi sjećaju, gdje vas nazovu imenom, od djece do odraslih. Tako je bilo i na Primary Bugembe Blue gdje su startala u školu sva naša sponzorirana dječica prije 3 godine.

Riječi zahvale izgovaraju se bezbroj puta sa svakim stiskom ruke, sa svakim izgovorenim "Webale nyabo". Široki osmijeh učitelja i prijatelja Opita i učiteljice Susan govori sve. Radost i sreću djece dijelimo zajedno.

 

Dan za posjetu sponzoriranoj dječici u sirotištu Child Hope u Bugembeu

Našem dolasku razveselila su se dječica a i odrasli. I dok su se naši radovi bližili kraju u Busagaziju, radili smo istovremeno i u Bugembeu. Željeli smo što više vremena provesti s našom sponzoriranom dječicom. U četvrtak se u Bugembeu slavio Bajram i nije bilo nastave. Zato su se naša sponzorirana djeca mogla okupiti u officeu Clemency Uganda-e, koja koordinira sponzorstva, i izvesti plesni performans. Izmjenjivali su se u tri grupe, a tko je bio najbolji, jednostavno je nemoguće odlučiti. Svi znamo kako se afričko dijete rodi s ritmom u sebi, pa su svi bez imalo napora izvodili pokrete.

Ponosno su nosili majice Plavi anđeo, kao i donirane naočale, a izgledali su prelijepo i sretno. Nasmijali su nas, zabavili, a potom i iznenadili-stavili nam njihov šal za plesanje, što je značilo da smo i mi pozvane. Nije nam bilo druge, nego se pridružiti djeci u plesu sa zadovoljstvom. Pridružili su se i Neto i Zainah, kao i ostali mještani iz publike, i priredili pravi performans koji je oduševio sve prisutne.

Na kraju programa podijelile smo poklone i pisma od sponzora, čemu su se djeca veoma obradovala, kao i hrani i cipelama. Neizbježni su bili slatkiši i sokići, što je dječicu dodatno razveselilo.

Nakon predivnog programa i izražavanja zahvalnosti i poštovanja prema svojim sponzorima od strane djece, uslijedila je podjela cipela, hrane, sapuna, pisama i poklončića iz Hrvatske. Radost, veselje, slavlje, ples...

 
 

Nakon što smo radove na školi u Busagaziju priveli kraju i u Bugembeu se pobrinuli za našu sponzoriranu dječicu, evo nas napokon u Keniji u Kitaleu.

Posla i ovdje ima mnogo. Obavljena je kupovina za svu sponzoriranu djecu za koju su sponzori uplatili dodatne iznose za poklone. Djeci su kupljene knjige, bilježnice, olovke, gumice i šiljila, te hrana, sapuni i ostala higijenske potrepštine. Posjetili smo svako dijete i odnijeli kutije sa stvarima. Radost je bila obostrana.  Prvo smo otišli u školu gdje većina sponzorirane djece pohađa nastavu, te im pročitali pisma od njihovih sponzora, a zatim otišli s djecom njihovim domovima.

I ovdje u Keniji naši dani ispunjeni su cjelodnevnim aktivnostima, posla ima mnogo i želimo sve obaviti prije povratka u Hrvatsku. Kasni ručak nam i ovdje kao i u Ugandi, uvijek sprema neka lokalna obitelj u selu. Nema bolje hrane ovdje od domaće jednostavne lokalne hrane koju i oni jedu. Krumpir, grah, zelje, leća...bez začina, prirodni okusi...

Dani za druženje s dragim učenicima Srednje škole Grace Heal u Kitaleu

Učenici Srednje škole Grace Heal u Kitaleu razdragano su nas dočekali plesnim performansom kojem smo se odmah pridružile. I tu imamo sponzorirane djece pa smo predali pisma sponzora i poklone što je bila dodatna radost. Danas su dobili i posebno dvosatno predavanje od naše volonterke Aleksandre, iz područja njezine struke - biologije. Ona se izvrsno snašla u razredu u kojem ima i njezinih vršnjaka, pa je na kraju bilo i raznih dodatnih pitanja. U ovoj školi su volontirali i naši prošlogodišnji volonteri kojih se s radošću sjećamo mi i učenici škole. Ta se srednja škola po mnogočemu razlikuje od svih ostalih srednjih škola. 



Grace Heal srednja je škola sa svega 40 učenika i 6 učitelja volontera. Smještena nedaleko od grada Kitalea, nastala je prije 4 godine vođena entuzijazmom i dobronamjernošću gospodina Kefe. Naime, vidjevši kako mnogo mladih, ponajviše zbog materijalne situacije, odustaje od srednje škole te potom završavaju u lošem društvu, kriminalu ili pak prostituciji, želio je mladima dati novu šansu. Nastavak obrazovanja za većinu znači izlazak iz bezizlaznih situacija u koje su zapali, kao i drugu šansu za bolju budućnost. Škola je malena, oskudna, kao i dvije prostorije u kojoj spava 10 djevojaka te uz to služi kao kuhinja. Zbog male površine koju ima, kao i nedovoljan broj toaleta, ne može dobiti registraciju, a time ni potporu kenijske vlade. Uz to, registracija se plaća 2000 $.Međutim, ni to ne sprječava učitelje i učenike da postignu velike rezultate - već je nekoliko učenika te škole upisalo željene fakultete, a i među sadašnjim učenicima vidi se velik potencijal. U svakom slučaju, zavrjeđuju Vašu potporu na putu prema boljem životu!