Zajedno u iščekivanju obnovljene škole!

Napretku radova na izgradnji škole posebno se vesele djeca pa smo njihovu radost željeli podijeliti s vama.


S početkom nove školske godine, krenula je i nastava, koja se još uvijek odvija na otvorenom pod hladovinom krošnji drveća. „Škola u prirodi“ odvijat će se sve dok ne uredimo dvije nove učionice kojima se veselimo zajedno s djecom. Zbog takvih uvjeta, u prvom tjednu školske godine nastavu je pohađalo tek dvjestotinjak učenika od ukupno 600 djece školskog uzrasta koliko ih na tom području treba pohađati školu.


S obzirom na to da u škola u Busagaziju ima samo jednu učionicu, bez klupa i stolaca, nastava za jedan razred odvija se u njoj i to na podu, dok ostala dva razreda imaju nastavu pod drvetom.

   
Naša udruga još uvijek prikuplja sredstva za školu pa još uvijek nije kasno da se svojim donacijama uključite ovaj projekt udruge. Svaki je prilog dobrodošao jer ćemo njima, zajedno, omogućiti ovoj djeci bolje uvjete života i pravo na obrazovanje, odnosno omogućiti im temeljna prava prema UNICEF-ovoj Konvenciji o pravima djeteta.

    
Donacije se mogu uplatiti na IBAN HR 6924020061100610644 otvoren pri Erste banci


Dok radovi na dogradnji dviju učionica napreduju, svaka je pomoć dobrodošla. Voljeli bismo u potpunosti završiti sve radove prije povratka u Hrvatsku i, osim novih učionica, dovršiti ugradnju spremnika za vodu, koji će prikupljanjem i pročišćavanjem kišnice, omogućiti pristup pitkoj vodi, koji stanovnici Busagazija trenutno nemaju.
Voda se doprema iz većih udaljenosti, a obično su upravo djeca ta koja su za tu vrstu poslova zadužena. Kada djeca ne bi morala brinuti o dopremi pitke vode za svoje obitelji, a nerijetko ta voda nije niti čista niti pitka – nije provjerene kvalitete – mogla bi redovno pohađati školu. Uspijemo li ostvariti naš projekt, uz vašu pomoć, djeca će redovno dolaziti u školu i koristiti pitku i čistu vodu iz spremnika tijekom cijele godine.

Istodobno s radovima na obnovi škole, obilazimo okolna sela i najsiromašnije od siromašnih obitelji s djecom koje bismo uključili u program sponzorstva. Želite li se uključiti i skrbiti o nekom djetetu, javite nam se.

    
Donosimo i prvu priču za brata i sestru: Daphne i Ivan Nabuma 


Sestra i brat o kojima skrbe ujna i ujak nakon što je njihova majka umrla a otac ih napustio. Naime, kad je saznala da boluje od HIV-a i da će uskoro umrijeti, došla je sama s Daphne i Ivanom živjeti kod sestre. Uskoro je umrla, a sada je ujni i ujaku teško školovati siročad uz još trojicu sinova od 13, 11 i 7 godina, koje imaju. Stoga traže nečiju potporu. Ivan (7) je već krenuo u kilometar udaljenu školu, a mala se Daphne (4,5) iznimno veseli budućim školskim obvezama. Kao sva djeca na svijetu, jako su se obradovali bombonima. Ova su djeca iznimno skromna i povučena pa je njihovo vidljivo izražavanje veselja svima nama vrlo dirljivo.


Malena Daphne posebno je tiha i draga, ali kada je dobila japankice na poklon, bila je presretna. S obzirom na uvjete u njihovom siromašnom i skromnom domu, drugog dana smo se vratili s madracem, kako bi djeca imala na čemu spavati.

  
I dok nestrpljivo očekujemo završne radove na Busagazi Primary school, posjetili smo i Bugembe gdje su nas dočekala naša sponzorirana djeca. Tamo smo izmjerili djeci veličinu stopala, uzimajući otiske jer je to jedini način da saznamo koje veličine cipela im odgovaraju. Vijest da će dobiti nove cipele, djecu je veoma obradovala, a njihovo je veselje obradovalo i nas. Vidjeli smo veliki napredak djece koju smo uspjeli sponzorirati što nas je uvjerilo kako je i najmanja donacije dovoljna da nekome omogući bolju budućnost. Sretni osmjesi djece u Bugembeu nama su bili dovoljna nagrada.

  
Dragi sponzori djece, vi ste za to zaslužni.
Hvala i našim koordinatorima na terenu koji brinu o njima dok nas nema.

Mah mah od sve dječice i nas iz Bugembe.

I dok gradnja naše dvije učionice napreduje iz dana u dan, slaže se cigla po cigla, uz budnu pratnju predsjednice udruge „Plavi anđeo“ i naših partnera iz organizacije MCOD.


Donosimo vam jednu priču iz sela u Busagaziju o jednoj prekrasnoj obitelji s mnogo djece.

U Busagaziju smo ovoga puta za program sponzorstva odabrali malenu Nalongo.

Ako želite postati sponzor njoj ili nekom drugom djetetu, javite nam se! U ovom dijelu svijeta žive prekrasni ljudi otvorenog srca kojima je potrebna naša pomoć.
Nalongo (6) je bistra curica koja ide u baby class, a tamo pokazuje odlične rezultate iz matematike. Kad odraste, želi postati liječnica. Živi sa šestero braće i sestara, majkom i ocem koji se nije izliječio od brucere, pa stalno pobolijeva. Sva se djeca veselo igraju sa životinjama koje zajednički uzgajaju njihovi roditelji i susjedi, a potom proizvode dijele. S veseljem su nas dočekali i družili se s nama.

Razveselili smo ih bombonima, naočalama i japankicama, a oni su nama poklonili patku. Bilo je to jedno prekrasno druženje sa Natalyjom (12), Nyanzijem (10), Rose Abo (8), Nalongo (6), stalno nasmijanom Lydijom (4), Jessicom (3), Dinah (1). Otac ribari kako bi zaradio za plaćanje školarine za troje najstarije djece te za troškove vrtića za drugo dvoje. Mamu, nažalost, nismo upoznali jer je otišla u Jinju kako bi skrbila za staru i bolesnu sestru.


Djeca nas trebaju, nas i Vas. Pomozite nam donacijama za ovo što radimo.

Hvala od srca svim donatorima koji su pomogli da ovo radimo i hvala svima koji ćete to tek postati.

Za kraj jedno veliko hvala dragoj Filki, koja je donirala naočale za djecu kojima su se razveselila u selu.