Pomoć osnovnoj školi Busagazi u Ugandi

Skola_Busagazi-JinjaOsnovna škola Busagazi nalazi se na odsjećenom otoku Busagazi usred Viktorijskog jezera, u Ugandi.
Plavi anđeo prikuplja pomoć i donacije za rekonstrukciju 5 školskih učionica koje su uništene uslijed jakih kiša i vjetra tijekom svibnja 2013.g u osnovnoj školi Busagazi.
Školu trenutno pohađa 400 djece od početnih 700 prije nego što je došlo do štete. Većina djece su siročad ili druga marginalizirana djeca koja stanuju na tom siromašnom odsjećenom otoku.

Zbog uništenja školskog bloka s učionicama škola je ostala na samo 2 učionice i trenutno je primorana imati dio nastave vani ispod drveća u sklopu područja škole, radi ograničenog prostora koji je na raspolaganju unutar škole. Posljedica toga je da su djeca izložena utjecajima lošeg vremena kao što je prašina tijekom suhog razdoblja, hladnoća i kiša tijekom kišnog razdoblja, a što narušava njihovo zdravlje.Skola_Busagazi-Jinja
Sve to dovelo je do loših akademskih rezultata i nazočnosti učenika u školi, budući da su tijekom kiše primorani skloniti se uz verandu jer dvije učionice nisu dostatne za sve učenike.
To pak zaustavlja svu nastavu u školi – a što negativno utjeće na akademski razvoj tijekom razdoblja kiše.
Dugoročno je to utjecalo na moral i povjerenje u školu i njezine prostore – a što je dovelo do izlaska iz škole polovice prvobitno upisane djece. Kako je to jedina dostupna škola na otoku, potrebna je hitna obnova škole.

Takvo stanje je takodjer utjecalo na učitelje, od kojih su neki otišli u potrazi za boljim uvjetima rada. Ako se stanje ne promijeni, to bi moglo utjecati na dugoročnu kvalitetu obrazovanja učenika budući da je potrebno dosta vremena i napora za pronalaženje zamjena.
Još važnije je i to da smatramo da bi to moglo posljedično negativno utjecati na roditelje koji bi mogli izgubiti zanimanje i povjerenje u školu, ako uvjeti ostanu ovakvi kakvi su trenutačno.

Skola_Busagazi-JinjaTo obično znači da će djeca biti primorana baviti se poslovima u poljoprivredi te da im je onemogućeno školovanje ako nemaju podršku roditelja za školovanje.

Kako bi izbjegli posljedice do kojih bi moglo doći zbog tih okolnosti, tražimo sredstva dobročinitelja za rekonstruckiju trajnog bloka od pet učionica dobre kvalitete za koju smatramo da će pomoći u rješavanju problema, a još bitnije omogućiti ugodan prostor za marginaliziranu djecu odsjećenog otoka.

Molimo sve ljude velikog srca da se uključe u ovaj projekt kako bi omogućili djeci normalno pohađanje škole u zatvorenom prostoru.


"Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju" - Majka Tereza