Volontiranje u Indiji-Tiruvannamalai

Svoje prijave za ovaj projekt Volontiranje u Indiji-Tiruvannamalai pošaljite putem ONLINE OBRAZCA ZA PRIJAVU ili ako imate problema na info@plavi-andeo.hr uz kraći životopis i objašnjenje zašto ste se zainteresirali za ovaj projekt.

Dom za djecu WIDE nalazi se u podnožju svete planine Arunachala u blizini centra Tiruvannmalaia, Tamil Nadu, Indija. Osnivačica sirotišta, Kumari Xavier, i sama je odrasla u sirotištu. U njenom domu djeci se pruža sve što im treba: hrana, odjeća, obrazovanje, itd... Njoj nije ništa nedostajalo osim jedne stvari: ljubavi. Iz ovog je razloga napustila svoj sigurni život i osnovala sirotište zajedno sa svojim suprugom Xavierom 2003. godine. Njihov prijašnji moto bio je i ostao kao načelo njihovog sirotišta: Svako dijete zaslužuje obitelj. Danas u sirotištu obitelj od oko tridesetero djece, devet djevojčica i 21 dječaka dobi između pet i petnaest godina otkrivaju pravi dom s voljenom obitelji. Dom za djecu WIDE predan je pružanju obrazovanja, brige, prehrane i najvažnije ljubavi svojim štićenicima.

Indija-TiruvannamalaiTiruvannmalai IndiaDom za djecu započeo je u malenom unajmljenom stanu s dvoje djece 2003. godine, kasnije je broj djece počeo rasti, a kada je za to došlo vrijeme, premjestili su se u malo veći stan. Godine 2010. uz pomoć Nizozemske koja ih je sponzorirala, otvorili su prvo trajno sklonište: Wide Children Home.
Okolnosti djece u ovom sirotištu vrlo su različita, neka su potpuna siročad, a neka samo djelomično. Djeca imaju svoju dnevnu rutinu: ustaju u 5.30 ujutro, obavljaju osnovnu higijenu. Jutarnje bogosluženje počinje molitvom koju slijedi doručak u 7.30 ujutro. U 8 sati i trideset minuta djeca napuštaju dom u vlastitom školskom autobusu koji smo si napokon mogli priuštiti prošle godine. Djeca svoj ručak jedu u školi i u 5 sati popodne vraćaju se kući. Tamo ih čeka popodnevna zakuska; mlijeko i keksi. Nakon što su napisali domaći rad, mogu se slobodno igrati do osam sati navečer kada je vrijeme večere. Ovaj raspored provodi se tijekom radnih dana u tjednu. Vikendom djeca imaju različite aktivnosti poput lekcija iz engleskog, informatike, joge i terapije slikanjem, koje se odvijaju u njihovim spavaćim sobama, stoga je ideja da se djeci omogući poseban prostor otporan na vremenske prilike.

Volonteri su dobrodošli jer znaju da će svaki volonter i donjeti nešto što je djeci potrebno ili ovdje kupiti. U isto vrijeme mogu primiti 2 volontera i smjestiti ih kod sebe.
Oni spavaju s djecom i pomažu u svemu oko djece tijekom dana. Suprug gđe Kumari ima posao pa uspijevaju nekako održavati sirotište, ali i zahvaljujući donacijama iz zapadnih zemalja, Njemačke, Nizozemske pa do Novog Zelanda. 
Zahvaljujući njima djeca nedjeljom jedu piletinu.
Njihovi mjesečni troškovi iznose oko 500 eura i tu cifru nije lako prikupiti svaki mjesec da nema donatora.
Djeca se ovdje uključuju u raznorazne programe, od učenja šivanja do drugih.
Donacije su dobrodošle za dječje uniforme, za hranu, školski pribor i bilježnice, školarine i sl.
Moto gđe Kumari i njezinog supruga koji brinu o djeci je :
„Jer svako dijete zaslužuje obitelj“ i za time se svakodnevno povodi učeći i odgajajući djecu obiteljski i s puno ljubavi.

O Tiruvannamaliu:
Okrug Tiruvannmalai poznat je po svom dugotrajnom miru i bogoslovlju usred postojanja svetog hrama Boga Arunachaleswara (Boga Šive) i Ashrama Ramanae Maharshija. Sveti hram Boga Šive slavan je zbog svoje nadmoći nad svim ostalim istaknutim hramovima. Moglo bi se reći da  pruža spas svim onima koji i samo pomisle na njega.

Svake godine mnoštvo turista iz različitih zemalja posjećuju ovo sveto mjesto mira i tišine.

Tiruvannmalai je također popularno mjesto za mnoge satsangove i odmarališta. Posjetitelje privlače miran okoliš i vrlo prirodna atmosfera.


Tiruvannmalai India