Projekt pitke vode u Africi: Spremnici za prikupljanje kišnice za ruralne škole u Ugandi

SpremnikKisniceHumanitarna udruga Plavi Anđeo provodi projekt pitke vode u ruralnim područjima Ugande. Radi se o kupovini i postavljanju plastičnih tankova - spremnika za prikupljanje i pročišćavanje kišnice, kako bi poboljšali pristup pitkoj vodi u školama ruralnog područja za svu djecu.

Djeca u ruralnom području prevaljuju dug put kako bi došli do vode koja na kraju nije čista niti pitka, jer nemaju pristup čistoj vodi za piće u svom mjestu, a večina puta do izvora vode nije sigurna.

Osim dugog pješačenja do vode, djeca zbog toga ne stignu u školu, a posebno se kod toga s problemima suočavaju djevojčice tijekom puta do vode koji je pust i nenaseljen. Tako su djevojčice često puta i zlostavljane što ostavlja dugotrajne posljedice na njihov kasniji život. Na ovaj način djeca će dolaziti redovito u školu i koristiti pitku vodu u školi koja će im biti omogućena tijekom cijele godine.

Većina škola ima krov koji može skupiti dovoljnu količinu vode koja se može koristiti više od mjesec dana, prije nego što ponovno padne kiša. Spremnici su veličine od 15 tisuća litara ili manje.SpremnikKisnice

Financirati treba izgradnju baze od cigle i cementa i kupnju novog spremnika za kišnice za školu koji košta oko 3 tisuće dolara.  Korištenjem sustava kišnice s krova škole i pročišćivanjem vode u spremnik, djeca će imati pristup čistoj vodi tijekom cijele godine.

Vaše donacije putem ovog projekta će pomoći:
1)    Poboljšati dostupnost čistoj vodi te će smanjiti postotak bolesti školske djece i njihovih učitelja vezanih uz prljavu vodu, a podići razinu higijene i zdravstvenih uvjeta.
2)    Povećati vrijeme koje djeca provode na nastavi i pri tome poboljšati njihov školski uspjeh.
3)    Smanjiti probleme djevojčica koji vode do neželjenih trudnoća i potaknuti djecu da nastave svoje školovanje.

SpremnikKisnice Ono što želimo je također i to da omogućimo jedan obrok dnevno u školama za djecu u ruralnom dijelu Ugande gdje to mnoga djeca za sada nemaju jer si ne mogu priuštiti. Većina obitelji živi s manje od 1 $ dnevno.To je jedini poticaj za djecu da dođu u školu i budu redoviti u dolascima.

Svoje donacije možete uplatiti na račun udruge Plavi anđeo pri Erste banci:

IBAN HR6924020061100610644

SWIFT ESBCHR22

Svrha: Donacija za spremnik za vodu


Zahvaljujemo učenicima Pomorske škole iz Splita i profesorici Blaslov koji su se uključili u ovaj projekt nakon predavanja i predstavljanja projekata udruge u Splitu, te prikupili određene donacije za projekt. Zahvaljujemo i Srednjoj školi Ivan Švear u Ivanić Gradu koji su također prikupljali i uplatili donaciju za projekt, te svima Vama koji mjesečno uplačujete putem trajnog naloga i podržavate nas, kao i svima ostalima na uplatama bilo kakve donacije. 

Pozivamo i Vas ostale, kako pojedince tako i tvrtke, škole, da se uključite i donirate za ovaj projekt kako bismo mogli usrečiti što više djece u školama ruralnih područja.


"Ja sam mala olovka u ruci Boga, koji piše ljubavno pismo svijetu"- Majka Tereza

Početak projekta 2014.g.