Projekt pomoći gradnje kuća siromašnim obiteljima u Ugandi

Nakon što je obišla mnoga siromašna sela i obitelji u Bugembeu, predsjednica udruge Plavi Anđeo Dragica Kopjar odlučila se na projekt pomoći pri gradnji novih kuća za siromašne obitelji u Ugandi. Troškovi za novu kuću od blata s dvije prostorije iznose od 600 do 1000 dolara na vlastitom zemljištu, za kuću od cigle dvostruko više.

Prikupljamo donacije za gradnju kuća koje će graditi naši volonteri slijedeće ljeto od svibnja do rujna.

Također prikupljamo donacije za kupovinu koza siromašnim obiteljima s mnogo djece, kako bi ona imala svakodnevno svježe mlijeko za obrok. Jedna koza košta oko 50 dolara. Kupovat ćemo i vreće graha, riže i krumpira, a jedna vreća košta oko 50 dolara.

Donosimo Vam priču i fotografije jedne obitelji kojoj je hitno potreban novi dom.

Dok se noć spušta nad Wanyangeom, malenim selom u Jinji, smještenom na obalama jezera Victorije, među mnogim oronulim kućama od blata jedna se posebno izdvaja slabim zidovima i krovom od prostirki papirusa koji propušta. Pod kuće uvijek je mokar, zureće rupe u zidovima mole za popravak, a jedini prozor u kući prekriven je komadom polietilenske vrećice.

Ovo je kuća gospodina Roberta Lyagoba (33) koji živi sa suprugom Nabirye Annet (32) i sedmero djece: Dan (15), Namukose Fiona (13), Namukose Lovisa (11), Babirye Tapensi (8), Waiswa Sam (7), Nankusu Scovia (7) i Dongo Eseza (2).
U Robertovoj dvosobnoj kući život je prava noćna mora. Šestero djece dijeli istu sobu u kojoj spavaju na krpama koje im služe i kao pokrivači i kao odjeća. Osobito je teško kad kiši jer su djeca zbog mokrog poda prisiljena sjediti cijelu noć.
Tijekom kišne sezone Robert izrađuje podlogu od suhe trave koju raširi po podu kako bi svojoj djeci pružio malo topline. Posljedično, malarija i upala pluća česte su bolesti ovog kućanstva.

Robertova obitelj se također susreće s poteškoćama kada je riječ o brizi o njihovom najstarijem sinu Danu Lyagobi koji je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći. Mladić ima ozlijedu mozga i desne ruke koja je ostala nepokretna nakon nesreće što možemo vidjeti na fotografijama.
Unatoč tome što je većina Robertove djece dobno sposobna pohađati školu, tek dvoje od njih to i čine jer njihov otac ne može pokriti troškove njihovog školovanja. Onima koji idu u školu nedostaje potrepština poput knjiga i kemijskih olovki.

Robert radi kao ribar. Prehranjuje obitelj poslom na jezeru, ali samo ako ima dobar ulov.
"Ponekad gladujemo ili jedemo riblju juhu ako Robert nema novca za kupnju hrane", kaže njegova supruga.

Najveći izazov s kojim se nosi ova obitelj jest izuzetno loše stanje kuće koju zovu svojim domom, te nedostatak novca za hranu i školovanje djece.
"Volio bih da mogu posuditi novac za popravak kuće. Ali stanje kuće je nepopravljivo. Nju treba srušiti i na istom mjestu sagraditi novu", kaže Robert.