Dragica Kopjar


Moja misija u Kalkuti

I evo me napokon ovdje. U Kući Majke Tereze. Nisam sigurna da ću vam uspjeti riječima prenjeti svoje osjećaje i sve što proživljavam ovdje jer to je uvijek najteže. Sažeti u rečenice i odabrati prave riječi kojima bih to opisala. To jednostavno treba doživjeti. No, pokušat ću.

pročitaj više...


Misija Indija-Tiruvannamalai

Konačno da se javim iz Indije i prekrasnog gradića Tiruvannamalaia podno svete gore Arunachala gdje se nalazi i Children's house / dječja kuća u kojoj volontiram, a u kojoj ćete moći volontirati ubuduće i svi vi koji to želite. Draga gđa. Kumari otvorila je vrata svoje kuće za svu djecu bez roditelja i već 10 godina brine o njima srcem i s puno ljubavi zajedno sa svojim suprugom. Djece ima 30 i ljubav se osjeća na svakom koraku. I ja se osjećam kao kod kuće jer Kumari, i sama siroče u djetinjstvu, brine o njima kao o svojoj djeci.

pročitaj više...


Volontirajte, donirajte, sponzorirajte


Nakon misije u Keniji i osnivanja udruge Plavi anđeo, udruga je prikupila nešto donacija za djecu u franjevačkoj misiji. Nakon toga krenula sam u Ugandu u maleni siromašni grad Bugembe na jezeru Viktorija i započela svoju humanitarnu misiju. Cijeli dan je bio ispunjen, ustajanje u 7 ujutro i doručak, zatim odlazak u obližnju osnovnu školu Bugembe Blue gdje sam s još 2 volontera provodila svakodnevne intervjue s djecom bez roditelja ili s jednim roditeljem. To bi trajalo do ručka, a poslije ručka vratili bi se ponovno u školu po tu istu djecu koju smo prijepodne intervjuirali, primili ih za ruku da nas vode svojim kućama i obiteljima u kojima žive.

pročitaj više...


Moja misija u Africi

U svojoj prvoj jednomjesečnoj humanitarnoj misiji, boravila sam u sjevernom planinskom dijelu Kenije gdje su preljepe zelene plantaže kukuruza, čaja, kave, manga i banana, a poznate su dugotrajne suše kao i u cijeloj Africi, no mojim dolaskom počele su srećom svakodnevne kiše. Boravak i volontiranje u franjevačkoj misiji bili su korisno i nezaboravno iskustvo za cijeli moj život, koje je na neki način odredilo moj daljnji rad i put, a to je humanitarni rad, iako sam već i ranije kroz cijeli svoj život, a naročito tijekom školovanja radila humanitarno kroz razna volontiranja u društvenoj zajednici i nesebična pomaganja drugima.

pročitaj više...


Koliko je potrebno ljubavi...

 Nadam se da će naša djela dobročinstva donjeti željenu nadu, mir i ljubav u obitelji koje žive u najgorem siromaštvu, nasilju i raznovrsnoj nepravdi, bez obzira na vjeru, rasu, spol i ostalo. Vjerujem da su oni koji imaju mnogo, spremni velikodušno reagirati i dati onima koji žive u siromaštvu i to ne svojom krivnjom, a ja ću im omogučiti niz načina na koji to mogu učiniti, u ime potreba siromašnih.
pročitaj više...