Projekt: Suradnja sa školama u Hrvatskoj

Udruga Plavi anđeo razvija svoj novi projekt na tlu Hrvatske u kojemu želi obuhvatiti i svoje najmlađe podupiratelje. Svrha ovoga projekta je senzibilizirati naše učenike srednjih i osnovnih škola o pitanjima života u Africi i Aziji. Iskustvo koje imamo iza sebe govori nam da su naši učenici zainteresirani za ovu tematiku.
 
Naglasak stavljamo na to koliko je bitno razviti osjećaj solidarnosti spram njihovih prijatelja diljem svijeta koji žive u potpuno drugačijim uvjetima nego li oni sami u Hrvatskoj. Osim moralne solidarnosti, važno ih je učiti i tipu „financijske solidarnosti“. Zato potičemo mlade da uče odvajati dio svojih džeparaca za potrebe njihovih prijatelja pa makar se to radilo o kuni ili dvije, odnosno nekom simboličnom iznosu. Dio naših malih prijatelja u Hrvatskoj već odvaja dio svojih džeparaca; kako oni sami, tako su uključene i njihove obitelji i razredi.
 
Osnovne i srednje škole prve su značajne institucije u razvoju djece. U školama djeca dobivaju prve temelje obrazovanja i odgoja koje će nadograđivati kroz cijeli život. Stoga je od iznimne važnosti usmjeriti ih još u ranijoj dobi da se izgrade kao osobe koje će jednoga dana dostojanstveno brinuti za sebe i druge.
 
U procesu edukacije djece odsutnost emocionalne inteligencije značajno otežava razumijevanje drugih i kontrolu vlastitih emocija. Suprotno tome, djeca koja posjeduju emocionalnu inteligenciju od najranije dobi sklonija su brinuti se za druge i kontrolirati svoje ponašanje. Jednom kad djeca počnu volontirati i izražavati svoju emocionalnu inteligenciju te pokažu interes za volontiranje, veća je vjerojatnost da će u budućnosti izabrati te iste vrijednosti i osjećaj za druge.
 
Želimo ih od njihovih najmanjih nogu poticati na podizanje i razvoj svijesti o životu u Africi i Aziji i gorućim pitanjima na tim prostorima - neimaštini, gladi, bolestima (malarija, HIV). Nažalost niti veliki dio odraslih nije upućen u tu tematiku jer se u našoj kulturi govori o jedinoj realnosti koja je nama poznata, a to je ona u našoj državi ili nešto šire. Smatramo kako djeca moraju od malena graditi osjećaj za toleranciju i solidarnost - kako prema svojim sunarodnjacima, tako i šire.
 
Neke europske zemlje puno rade na promicanju ovakvih ili sličnih sadržaja u školama, ili imaju obavezu da njihovi đaci od malena volontiraju u sklopu obavezne školske satnice. Djeca će čuti mnogo i o nesebičnom davanju ljubavi i dobrote naših volontera kako izvan, tako i unutar Hrvatske.
Kod nas ideja volontiranja još nije u potpunosti zaživjela, a udruga Plavi anđeo baš želi podučavati mlađe, ali i starije generacije, o volontiranju kao važnom segmentu svakodnevnog rada.
 
Djeca će to iskustvo moći prenijeti u svakodnevni život, među svoje prijatelje i obitelj. Nije niti nužno da svi oni postanu volonteri i sponzori nekih od humanitarnih udruga, ali onu klicu ideje o humanosti i solidarnosti će zacijelo uvijek nositi unutar sebe.
 
Osim toga, želimo i privući njihovu pozornost prema upoznavanju svakodnevice i kulture života na tim prostorima. Učenici mogu iz prve ruke doznati kako izgledaju škole i nastava u Africi i Aziji, što rade njihovi vršnjaci u slobodno vrijeme, kakvi su im svakodnevni uvjeti života, o čemu sanjaju ili razmišljaju.
 
Naša iskustva u dosadašnjem radu i kontaktima s učenicima Srednje škole Ivana Šveara u Ivanić Gradu, Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin, Osnovne škole Nikole Tesle Prečko, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile (Pazin) govore nam da su mladi zainteresirani za ovu temu, te su uz poticaj skloni diskutirati i razmišljati o ovoj temi. Jedan dio tih učenika odlučio je sudjelovati u sponzoriranju djece i raznim projektima koji imaju za cilj podučavati cijelu ideju dobra u njihovoj okolini.
 
Udruga Plavi anđeo će rado posjetiti i vašu školu. Pripremit ćemo bogat i edukativan sadržaj -prezentaciju fotografija i filma, razgovor, podjelu informativnih letaka i ostalu daljnju podršku od naše strane - suradnja pri komunikaciji s djecom iz Afrike i Azije (e-mail, pisma), pomoć pri budućim prezentacijama i izložbama u vašim školama i ostalo.
 
Vaša škola može postati „prijateljska škola“ naših malih prijatelja iz Afrike i Azije kroz period koji vi to želite. Djeca mogu razmijenjivati pisma odnosno različita školska iskustva sa svojim prijateljima te prikupljati donacije za svoje vršnjake kroz razno razne akcije.

Profesorica Anđela Kosovac i učenici njezinog razreda Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić Grada preuzeli su brigu o dvoje siromašne djece iz Bugembea, uplačujući im mjesečne donacije za školarinu te tako postali njihovi sponzori. Na isti se način mogu uključiti i svi ostali ukoliko to žele.
 
Ukoliko se i sami želite priključiti pri realiziaciji projekta i u vašoj školi, javite se na info@plavi-andeo.hr.

Osnovna Škola Nikola Tesla Zagreb
Osnovna Škola Tituš Brezovački Zagreb
Centar Tomislav Špoljar Varaždin
Srednja Škola Ivan Švear Ivanić Grad
Pomorska Škola Split

 


Najljepše pismo učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina

U sklopu projekta „Suradnja s osnovnim i srednjim školama“ surađujemo i s „Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar“ iz Varaždina. Veseli nas što su se đaci rado odazvali suradnji s sličnom osnovnom školom u Kisumu u Keniji. Učenici 6.b razreda i njihova prof. defektologije Draženka Topol-Vukmirović uključili su se u projekt „2 bočice vode“


Njihov učenik Martin Bunić sudjelovao je i u „Međunarodnom natjecanju mladih za najljepše pismo“, a pismo koje je napisao proslijedit ćemo osobno putem naših prvih volontera koji će otići u Keniju.

Pogledajte u prilogu pismo učenika Martina, a mi mu se ovom prilikom od srca zahvaljujemo na trudu i ljubavi koju je pokazao, te mu čestitamo na osvojenom drugom mjestu za najljepše pismo.

Zahvaljujemo i „Centru za odgoj i obrazovanje“, Draženki Topol-Vukmirović, prof. defektolog i pedagogu mr. Zlatku Bukviću, prof. na suradnji i pomoći.

 

Početak projekta 2012. g

 

 


Repozitorij datoteka