Volontiranje u Indiji

Svoje prijave za ovaj projekt Volontiranje u Indiji pošaljite putem ONLINE OBRAZCA ZA PRIJAVU ili ako imate problema na info@plavi-andeo.hr uz kraći životopis i objašnjenje zašto ste se zainteresirali za ovaj projekt i što Vas navodi na odlazak volontiranja u New Delhi.

Plavi anđeo priključuje se projektu "Why today" ("Zašto danas") i time omogućuje volontiranje u New Delhiju. Ovim projektom također želimo potaknuti što više ljudi, naročito mladih da se odvaže otići volontirati u neku zemlju jer time stječu neprocjenjivo iskustvo humanitarne pomoći i stručnu korist koja oplemenjuje kako radno iskustvo, tako i duhovni razvoj.

Projekt "Why today" ("Zašto danas") osnovan je 2000. godine u New Delhiju u Indiji s misijom zaustavljanja stope ispisa i zadržavanja djece u školama. Početna podrška za 40 djece u različitim slamovima diljem grada do danas je narasla na podršku za otprilike 900 djece na 10 različitih lokacija.

Tako danas postoje Dječje jaslice koje su radom u razredima po 35 djece od 2 do 6 godine fokusirane na razvijanje socijalnih vještina i učenje engleskog jezika, 3 primarna centra za obrazovanje - Govind Puri, Giri Nagar i Okhla s 330 djece i 2 srednjoškolska centra za obrazovanje - Giri Nagar i Okhla s 149 djece. Projekt nudi podršku i svakodnevnu brigu mentalno oštećenoj djeci i odraslima kojih trenutno ima 18, hitnu pomoć i udomljavanje djece bez skrbi te brigu o samohranim majkama u sklopu Ženskog centra.

Prijevoz:

Volonteri snose troškove aviokarte (različite cijene preko različitih avio-prijevoznika) te troškove vize u iznosu od otprilike 50 eura. Najlakši način je da sletite na Indira Gandhi International Airport u New Delhiju gdje vas osoblje projekta može pričekati te odvesti do smještaja.

Smještaj:

Volonteri mogu biti smješteni, ako žele, u stanu za volontere koji se nalazi niz ulicu u kojoj je sjedište glavnog ureda u Govind Puri. Stan je dovoljno komforan za život šestero sustanara, sastoji se od tri spavaće sobe, dnevnog boravka, kuhinje i kupaonice. Troškovi se procjenjuju na otprilike 12 dolara dnevno. U tu cijenu su uključena 3 dnevna obroka od ponedjeljka do subote, usluga čišćenja stana i pranja veša, topla voda, ručnici, plahte i deke, televizija, Wi-Fi te prijevoz do različitih centara za rad.

Projekti na kojima možete volontirati:

  • Poučavanje u nastavi kulture i umjetnosti

"Samo umjetnost može svijetu snova udahnuti privid stvarnog života, a stvarni život maštovito preobraziti u čudesan oblik snova" rekao je Jonathan Richardson. Osim toga, izražavanje kroz umjetnost pridonosi djetetovu cjelovitu razvoju: višestrukoj inteligenciji, kreativnom i simboličkom mišljenju, izražajnim i praktičnim oblikovnim sposobnostima te osobnosti.

Ova djeca do sada su imala veoma malo prilika za takvu vrstu izražavanja i krajnje je vrijeme da se to promijeni, stoga im je potreban netko tko će probuditi njihovu kreativnost i uljepšati im stvarnost. Ako se bavite glumom, plesom, pjevanjem, likovnošću ili bilo kojom drugom vrstom umjetnosti, vaša pomoć više je nego, dobrodošla. Volonterski rad zamišljen je u obliku nastavnih satova. Kao volonter, poučavali bi djecu u njihovim razredima u raznim centrima.

Nastavni plan možete osmisliti sami, imajući pritom na umu da skuplji pomoćni materijali neće biti dostupni zbog nedostataka financijskih sredstava, a ukoliko možete i želite, smijete ih donijeti sa sobom.


  • Pomoć u dječjim jaslicama

Zadatak ovog volonterskog projekta je pomoći djeci u njihovom odrastanju i socijalizaciji. To su djeca od 2 do 6 godina starosti kojoj je potreban stariji prijatelj za igru i druženje koji će njihovo najranije djetinstvo učiniti ljepšim i maštovitijim te im pomoći u nekim svakodnevnim aktivnostima i potrebama. Jer, ˝nema te mašte koja se sama sobom može napajati. Dječji duh traži hranu i stoga se djeca obraćaju svim silama pomoćnika koji ih u drami, koja za njih predstavlja život, ohrabruju protiv sjene, tame, vukova... Mole ih da im dadu prve slike koje će oni svakako izmijeniti, razbiti, ali da bi napravili nove i još ljepše˝, rekao je Paul Hazard. Osim tog, volonteri bi svakodnevno, uvijek istu skupinu djece, poučavali osnove engleskog jezika prema njihovom već formiranom vremenskom rasporedu.


  • Poučavanje engleskog jezika

Znanje se množi dijeljenjem. Prenošenje znanja onima kojima je to jedina mogućnost, u novoj sredini i drugačijoj kulturi, nagradit će vas nesvakidašnjim iskustvom, a svako novo iskustvo izvor je novog znanja. Prednost za sudjelovanje u ovom volonterskom projektu imaju oni profesorskog ili nastavničkog zvanja ili oni s izvrsnim poznavanjem engleskog govornog područja i iskustva rada s djecom. Nastava bi se izvodila u 3 primarna centra- Govind Puri, Okhla i Khadar, svakim danom po 4 školska sata u grupi po dvoje dječaka i dvije djevojčice. Od volontera se očekuje da se unaprijed pripreme za svaku lekciju te da se potrude biti što zanimljiviji.


  • Stručna pomoć djeci i odraslima s posebnim potrebama- pedagozi i fizioterapeuti

U fokusu ovog volonterskog projekta također je obrazovanje, odnosno nastojanje da ono bude što kvalitetnije invalidima, djeci i odraslima s posebnim potrebama. Da bi im to bilo omogućeno, potrebno je pokriti nedostatak stručne pomoći iz područja pedagogije i fizioterapije. Svaki volonter radio bi s istom grupom djece i odraslih tijekom cijelog radnog dana, s ciljem da im, koliko je to u mogućnosti njegove stručne osposobljenosti, pomogne u stjecanju vještina potrebnih za bolje snalaženje u raznim situacijama te unapređenju kvalitete života.

Svi volonteri moraju imati minimalno 18 godina. Poželjno je da sa sobom ponesu otvoren um, vedar duh te da budu spremni za prilagodbu indijskom stilu života koji je u mnogo čemu potpuno drugačiji, od hrane, vremenskih uvjeta do odjeće, kulturnih normi i običaja. Od volontera se očekuje da ostanu najmanje mjesec dana i rade radnim danima od 9 do 16 sati (ručak je osiguran u periodu od 11.30 i 13.30 sati) iako se može ostati i kraće.

New Delhi je glavni grad Indije sa oko 14 milijuna stanovnika. Smješten je na rijeci Yamuni na sjeveru Indije. O Delhiju se malo zna prije 8. stoljeća, tada ga je zauzeo tomarski vladar i učinio ga svojom prijestolnicom. U 11. stoljeću preotimaju ga muslimani. 

Pod muslimanskim vladarima iz različitih dinastija ostaje do 16. stojeća i u to vrijeme nastao je veliki broj građevina s islamskim elementima. Mogulsko razdoblje nastavlja prevlast nad Delhijem sve do 1803. kad ga osvajaju Britanci. Napori Mahatma Ghandia urodili su plodom 1947. kada je Velika Britanija Indiji odlučila dati nezavisnost.

"Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima."Majka Tereza


Repozitorij datoteka