Izvješće s humanitarnog koncerta Afrika u srcu 28.11.2012.

Prošla je godina dana od promocije udruge Plavi anđeo na kojoj smo najavili projekte koji nas očekuju u sada već protekloj 2012. godini. Ove godine 28.11.2012. okupili smo se u većem broju i to na istoj lokaciji kao i tada- u dvorani Češkog doma. Udruga "Češka beseda" ponovno nam je nesebično ustupila svoj prostor na korištenje i ovim putem im neizmjerno zahvaljujemo. Sav prihod od ulaznica i prodaje otići će u prave ruke, u ruke najsiromašnije djece u Ugandi- naselju Bugembe.

Prelijepu atmosferu na koncertu obogatili su nam već dobro znani izvođači, volonteri i ostali prijatelji. Dvorana Češkog doma bila je premala za sve posjetitelje, što nas veseli jer to znači da su naši posjetitelji prepoznali rad udruge i da su zainteresirani za njezine buduće projekte. Predsjednica i dobar duh ove udruge Dragica Kopjar uvela nas je u koncert i pojasnila rad udruge i njezine ciljeve. Dragica se osvrnula i na prošlu misiju u Ugandi, a njezinom izvještaju doprinjela je i njezina suputnica na toj misjiji Vedrana Lopatić koja je iz prve ruke opisala svoje prvo volontersko iskustvo u Africi. Priča o Ugandi zaokružena je projekcijom fotografija i kratkim dokumentarcem o volontiranju, koji je snimljen upravo tokom njihove ovojesenske misije od strane novinarke Tine Smole koja je provela dva dana družeći se i bilježeći kamerom sve što su radile. Posjetitelji su uz štandove o radu udruge, mogli razgledati i kupiti izvorne afričke i indijske predmete, odjeću i ručno rađeni nakit.

Za glazbenu podršku tokom večeri zaslužni su Svemir Ayan Vranko (gitara), Ljerka Končar (violončelo) i naša Dragica (gong). Zagrijali smo se uz njih, a tada je na scenu stupio Sam Bushara s učenicima bubnjanja "Vjevericama". Publika je od srca nagradila "Vjeverice" nemalim pljeskom, jer ti su marljivi glazbenici, unatoč svojim psihofizičkim poteškoćama, naprosto-oduševili. Sam je zasvirao i sa svojim redovitim polaznicima djembe tečaja u centru "Aurella". Za sam kraj izvornom afričkom glazbom počastio nas je afro bend "Iroko". Tada nas je posebno obradovala publika koja se pridružila svojim plesom, pjevanjem i pozitivnom energijom. Jer ipak, smisao koncerta bio je i u obogaćivanju svih naših posjetitelja, a čini se da smo i tu uspjeli.

Zahvaljujemo svima koji su nas pratili na ovom koncertu-izvođačima, volonterkama i svim dragim posjetiteljima. Zahvaljujemo na medijskoj podršci HRT, TV Jabuka, Katolički radio, te HSM Informatika na sponzorstvu.

Naša predsjednica Dragica Kopjar postavila je čvrste temelje za rad udruge i uz malu pomoć ostvarila ogroman napredak. Dragica, iako samozatajna i skromna, stvarno jest promjena u malom, koju želimo vidjeti u svijetu i svakako je poticaj i smjernica svim volonterima.

Zahvaljujemo svima Vama koji ste nas podržali na koncertu i podržavate nas i sada svojim gestama podrške i ljubavi te donacijama.


Maja Sruk
Plavi anđeo