Projekt: Dekice, madraci i mreže za zaštitu od komaraca za djecu Ugande

djeca ugandePlavi anđeo provodi svoje projekte u jednom od najsiromašnijih dijelova Ugande, naselju Bugembe, gdje su pokrenute akcije u široj društvenoj zajednici siromašnog naselja gdje ljudi žive u slamu, kao i na osnovnoj školi Bugembe Blue Primary school na kojoj i naši  volonteri volontiraju.

OBNOVA ŠKOLE

Obnoviti ćemo školu jer ona nema prozora, vrata, podove, pofarbat ćemo zidove, dograditi školsku kuhinju jer kuhinja je vani na otvorenom gdje se na malim kuhalima na drva pripremaju obroci za djecu, a za obrok se zna što će se kuhati. Posho (kuhano kukuruzno brašno s vodom).

MADRACI I DEKICE

U mjesecu rujnu i lisopadu 2012 godine, za vrijeme našeg volontiranja u sklopu projekta Sponzorstva djece, intervjuirali smo oko stotinu najsiromašnije djece bez roditelja ili s jednim roditeljem, te ih posjetili u njihovim domovima. Ono što smo zatekli kod svih na licu mjesta, nikako nas nije moglo ostaviti ravnodušne te smo odmah tamo počeli s akcijom kupovine madraca, dekica, mreža za zaštitu od komaraca i hrane obiteljima kako bi im bar malo pomogli, a nastavljamo i dalje po povratku. Ta su djeca gladna, mnoga od njih danima nisu jela, a za školarinu nemaju. Razgovarajući s njima, večina je rekla da su zadnji obrok imali prije tri dana.

100 MREŽA ZA ZAŠTITU OD KOMARACA

Malarija je česta kod djece jer nemaju zaštitnu mrežu dok spavaju, imaju je godišnje i po nekoliko puta što im smanjuje imunitet organizma te su često bolesna i od drugih raznih bolesti. Nažalost nemaju ni novac za odlazak liječniku i kupnju lijeka, pa je tako za mnoge malarija kobna. Željeli bismo kupiti mreže protiv komaraca za svu djecu u slamu, barem oko 100 mreža i nadamo se da ćemo to uz Vašu pomoć i donacije uspjeti. Hvala od srca svima unaprijed.

Za tu djecu prikupljamo donacije za hranu i za bolje uvjete života kako bi mogli spavati na madracu a ne golom zemljanom podu i krpama, imali dekicu za pokrivanje i zaštitnu mrežu protiv komaraca, cipele, išla u školu. Oni koji su primorani živjeti sa daljnjim rođacima i sl. moraju već od malih nogu pomagati i raditi neki posao kako bi uspjeli preživjeti i sami se školovati, a želja za školovanjem kod njih je ogromna. Svjesni su da se samo na taj način mogu izvuči iz siromaštva.


Svaki dan prije izlaska na ulicu mi oblačimo odjeću, obuvamo cipele na noge. Možete li zamisliti kako je to hodati bosim nogama po velikoj vrućini? Za oko 300 miliona djece u svijetu to je jedina opcija. Samo jedan par cipela mijenja život i djetinjstvo djeteta na bolje. Želimo poručiti ljudima koliko malo je potrebno za djetetovu sreću i boljitak djetinjstva.


Svako dijete zaslužuje jednake šanse za život u ljubavi, smijehu, radosti i u obitelji. Koliko tek mogu učiniti 1 madrac, 1 dekica, 1 obrok dnevno, 1 bilježnica, 1 olovka, lijekovi, mreža za zaštitu od komaraca. Afričkoj djeci to je nedosanjani san i čini se kao dosegnuti vrh planine, ali uz vašu pomoć moguće je. Osjetite radost u srcu da ste sa malo novca pomogli i donjeli sreću nekom djetetu u Ugandi. I ona najmanja uplata je jako velika za one koji nemaju ništa. U Africi je i ono malo novca jako puno.

Mi trebamo jedni druge za ljubav i biti u ljubavi, za razgovor i slušanje, za molitvu jednih za druge, za hrabrenje i podršku jedni drugima, za zagrljaj i plač kada nam je najteže, za pomoć u siromaštvu drugih, sve to pomaže našem zdravlju i sreći, važno je u duhovnom rastu, emocionalnom i fizičkom za naš život.


Tako i svako siromašno dijete bez obzira u kom dijelu svijeta živi, zaslužuje promjenu na bolji život.

Prikupljamo financijske donacije, a sve potrebno kupit ćemo dolje. Radi Vaših čestih upita da donirate te stvari ovdje, moramo napomenuti da je poštarina za slanje paketa u Afriku izrazito velika te ne želimo potrošiti novac na troškove slanja. Sve te stvari se u Bugembeu mogu kupiti vrlo jeftino.

1 dekica oko 36 kn

1 madrac oko 100-150 kn

2 plahte oko 25 kn

1 mreža za zaštitu oko 30-50kn

1 dječje cipele             70-100 knDonirajte za:

 -dječje madrace i dekice za pokrivanje

-dječje cipelice, ruksake

-dječje uniforme, pribor za školu

-dječju odjeću,

-hranu najsiromašnijim obiteljima

-za mreže za zaštitu od komaraca

-uređenje škole (farbanje zidova i dogradnju školske kuhinje)

 
Svoje donacije možete uplatiti na žiro račun udruge Plavi anđeo:

IBAN HR6924020061100610644 (Erste&Steiermarkische bank d.d.)

Svrha uplate: Donacija za djecu Ugande

Poziv na broj: 2013-01 (godina i mjesec u kojem uplaćujete)


Za uplate iz inozemstva:

IBAN HR 6924020061100610644  SWIFT ESBCHR22

 

„Bog nije stvorio siromaštvo. Sami smo ga stvorili jer nismo spremni ništa dijeliti“. Majka Tereza

 

 

djeca ugande

 

 

djeca ugande


Početak projekta 2012.g.