Akcija pomoć obitelji Zahirović

Obitelj Zahirović je trinaesteročlana obitelj iz zagrebačkog naselja Savica-Šanci. Obitelj broji jedanaestero djece u dobi od 11 mjeseci do 20 godina i živi u malenoj limenoj baraci bez struje i vode, u uvjetima sasvim nezamislivima u metropoli Hrvatske. Otac se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina, a majka je posvećena odgoju djecu. Možete zamisliti što znači svakodnevno prehranjivati trinaestero djece. To predstavlja izazov i za bogatije obitelji, no za obitelj Zahirović to predstavlja svakodnevnu borbu za život.
Prije nekoliko tjedana najmlađe dijete staro svega par dana čak je napao štakor, što je rezultiralo na svu sreću blažim ozljedama. Sama činjenica da je štakor uopće uspio ugristi maleno djetešce dovoljna je za razumijevanje okruženja u kojem se obitelj nalazi. Baraka je u potpunosti okružene otpadom, što je pogodno za širenje različitih zaraznih bolesti. Djeca su odlični učenici, marljiva i draga, no međutim nemaju uvjete za normalno odrastanje niti za socijalizaciju u svoju okolinu.
Podložna različitim predrasudama zbog svog romskog podrijetla i siromaštva u kojem žive, djeci obitelji Zahirović uskraćene su mogućnosti za napredak i stjecanje znanja i to upravo u Hrvatskoj, koja se Europi i svijetu želi predstaviti kao zemlja znanja i jednakih mogućnosti.
Udruga Plavi anđeo, sukladno svome cilju to jest radu na poboljšanju kvalitete življenja u društvenoj zajednici bez obzira na rasu, vjeru, kulturne razlike, želi pomoći obitelji Zahirović, imajući na umu prvenstveno boljitak djece. Obitelj nam je ukazala na kučicu na zagrebačkoj Ferenčici, veličine 53 kvadratna metra, koja bi bila idealna za njih s obzirom da djeca ne bi trebala mijenjati okolinu. Smatramo da je topli dom sigurna oaza u kojoj svako dijete treba odrasti kako bi moglo samostalno stupiti u život. U svrhu toga, pokrenuta je akcija „Pružimo topli dom obitelji Zahirović“. Svaka kuna i svaka uplata financijskih sredstava puno nam znači kako bi sakupili dovoljno novaca.

Jedna cigla košta oko 4 kn, ako uplatite za svako dijete jednu ciglu, uplatili ste 44 kn. Tim simboličnim iznosom učinili ste uistinu veliku stvar, jer pomažete ostvarenju želje djece obitelji Zahirović: topli obiteljski dom kojemu će se radovati nakon svakog školskog dana. Pokušajte sebe i svoje najbliže zamisliti u situaciji u kojoj ste prisiljeni trpjeti hladnoću i prljavštvinu, znajući da gotovo i ne postoji alternativa toj situaciji. Budite upravo vi dio onih koji će pružiti alternativu dječici obitelji Zahirović, uplatite simboličan iznos ili prisustvujte s radošću događanjima koje će udruga pripremiti, znajući da će upravo vaš doprinos vratiti ovoj djeci osmijeh na lice.

Svi vi koji na bilo koji način želite pomoći obitelji Zahirović, financijski ili materijalno sa hranom, odjećom i obućom, javite se u našu udrugu na telefon 091 9759304 ili na mail info@plavi-andeo.hr.


Žiro račun 2402006-1100610644 (Erste&Steiermarkische bank d.d.)
Svrha uplate: Za obitelj Zahirović

Akcija za obitelj Zahirović je završena 31.3.2013. kada su uselili u novi stan.